Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Αυτοσυγκράτηση ζητά μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στον Περσικό Κόλπο προς ενίσχυση της απόσυρσης στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν. H απόφαση ελήφθη πριν από τη δολοφονία. Συναγερμός στις πρεσβείες του Ισραήλ.

ΟΗΕ: Αυτοσυγκράτηση ζητά μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία του Ιρανού εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

«Ενημερωθήκαμε για τις αναφορές ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη . Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χαγκ.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του. Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, προειδοποίησε ότι μια «τρομερή εκδίκηση» περιμένει εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε «να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι του φόνου. Σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αγιατολάχ ζητάει «να τιμωρηθούν οι δράστες και οι υπεύθυνοι» αυτού του εγκλήματος και «να συνεχισθούν οι επιστημονικές και τεχνικές προσπάθειες αυτού του μάρτυρα σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόταν».

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, 59 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του αυτοκινήτου του με ένα όχημα παγιδευμένο εκρηκτικά και με πυρά από τους δράστες, στους οποίους απάντησαν οι σωματοφύλακες του Φαχριζαντέχ.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ τον χαρακτήρισε «διαπρεπή επιστήμονα του πυρηνικού και του αμυντικού τομέα», ο οποίος έγινε «μάρτυρας από τα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων μισθοφόρων».

«Αυτός ο απαράμιλλος επιστήμονας έδωσε την πολύτιμη ζωή του στον Θεό εξαιτίας των μεγάλων και διαρκών επιστημονικών προσπαθειών του», πρόσθεσε.

Γερμανία: Ψυχραιμία, να διατηρήσουμε τον στόχο των συνομιλιών με το Ιράν

Η Γερμανία, επίσης, προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον στόχο των συνομιλιών με το Ιράν, ώστε η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μπορέσει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε επομένως όλες τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Σε κατάσταση συναγερμού οι πρεσβείες του Ισραήλ

Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, με αφορμή τον φόνο ενός πυρηνικού επιστήμονα κοντά στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ισραηλινό Ν12 σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε από ενόπλους που είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητό του, έξω από την Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz και άλλα πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο προς ενίσχυση της απόσυρσης στρατευμάτων τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφερε το CNN το Σάββατο.

Η απόφαση ελήφθη πριν από τη δολοφονία του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κίνηση αποφασίστηκε πριν τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, παρ’ όλα αυτά, όμως, εξυπηρετεί ως μήνυμα προς την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός επιστήμονας δολοφονήθηκε έξω από την Τεχεράνη στις 27 Νοεμβρίου.

Το ιρανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο επικεφαλής του κέντρου έρευνας και καινοτομίας, Φαχριζάχ, είχε σκοτωθεί. Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, ενώ ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Ματζίντ Ταχτ Ραβάντσι, αποθάρρυνε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από «περιπετειώδη» βήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Μίλερ, είχε ανακοινώσει εντός του τρέχοντος μηνός για σχέδιο αναφορικά με την μείωση, έως τις 15 Ιανουαρίου, του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Επιπλέον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο'Μπράειν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να φέρει όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις από τις δύο χώρες έως τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v