Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζόρτζια: Ιστορική νίκη των Δημοκρατικών για τη Γερουσία

Ο Ρ. Γουόρνοκ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέγεται Γερουσιαστής στην Τζόρτζια και ο Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3%. Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν και τις δύο έδρες και παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τζόρτζια: Ιστορική νίκη των Δημοκρατικών για τη Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος και ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας Edison Research. Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Νωρίτερα ο δεύτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αιδεσιμότατος Raphael Warnock, εξασφαλίζει τη μία από τις δύο έδρες στη Γερουσία, στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια. Ο Warnock πήρε το 50,6% των ψήφων, έναντι του 49,4% που συγκέντρωσε η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Kelly Loeffler.

Ο Warnock, πάστορας της Εκκλησίας των Βαπτιστών Ebenezer στην Ατλάντα, είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει έδρα στην Τζόρτζια έδρα στη Γερουσία και θα γίνει ο 11ος μόλις μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πάντως, η κα Loeffler αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της, δηλώνοντας πως εξακολουθεί να έχει ένα «δρόμο προς τη νίκη».

Τραμπ: «Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ» την ήττα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. «Θα σταματήσουμε την κλοπή», δήλωσε.

«Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως», είπε, πέρα από κάθε πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής απάτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε επίσης τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Άδειασμα Πενς και επεισόδια οπαδών του Τραμπ

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι θα απορρίψει το αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω από τους «περιορισμούς» του Συντάγματος.

Ο Πενς παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου, με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ο Μάικ Πενς προεδρεύει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, με σκοπό την επίσημη καταγραφή των ψήφων των μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Ο ρόλος του ορίζεται αυστηρά από το πρωτόκολλο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v