Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτροχιάζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη ο Ερντογάν

Φουσκωμένο πληθωρισμό αναμένουν πλέον οι τράπεζες της Wall Street. Οι οικονομολόγοι αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη έως και 6% το 2021.

Εκτροχιάζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη ο Ερντογάν

Τον δρόμο για υψηλότερο πληθωρισμό και πιο αργή οικονομική ανάπτυξη άνοιξε ο Τούρκος Πρόεδρος όταν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε sell off τα τουρκικά assets, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τράπεζες της Wall Street, JPMorgan, Goldman Sachs και Citigroup αναβάθμισαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό μετά την πτώση της λίρας κατά 12% ως απάντηση στην εκδίωξη του Naci Agbal. Υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε από τον Sahap Kavcioglu, ο οποίος αναμένεται να μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Για την Τουρκία που εξαρτάται από τις εισαγωγές, ένα ασθενέστερο νόμισμα αυξάνει τις τιμές καταναλωτή και εμπορευμάτων, ενισχύοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει κολλήσει σε διψήφια ποσοστά εδώ και χρόνια - σημείωσε άνοδο άνω του 16% τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι θα κορυφωθεί στο 18% τον Απρίλιο ή τον Μάιο και θα μπορούσε να οδηγηθεί και ψηλότερα, εκτροχιάζοντας τις προηγούμενες προσδοκίες για έναν σταδιακό κύκλο νομισματικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη έως και 6% το 2021.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν σαφώς χτυπήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα», δήλωσε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, ο οποίος υποβάθμισε τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης στο 4,8% από 6,8% πριν απολυθεί ο Agbal και θα μπορούσε να τις υποβαθμίσει κι άλλο.

Ο Serkan Gonencler, οικονομολόγος της Gedik Yatirim στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι το sell off της λίρας μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 18% τον Μάιο, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για αύξηση 17% τον Απρίλιο και να παραμείνει κοντά στο 17% τους επόμενους μήνες.

Η JPMorgan προβλέπει πληθωρισμό στο τέλος του έτους 13,4%, από 11,2% που προέβλεπε προηγουμένως. Η Goldman, η οποία βλέπει το peak του πληθωρισμού στο 18% τον Απρίλιο, αναμένει ότι θα μειωθεί μόνο στο 15% έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με 12,5% που εκτιμούσε νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v