Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμα 40 νεκροί Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από τη Δευτέρα, καθώς το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπεί. Συγκλονιστικές εικόνες. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, διαμηνύει ο Μπ. Νετανιάχου. Για κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής κρίσης μιλά ο Αν. Γκουτέρες.

Ακόμα 40 νεκροί Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμούς στη Γάζα

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακέ αρχές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 188.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 55 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

Τουλάχιστον 8 παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ήτοι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Γκουτέρες-ΟΗΕ: Κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης περιφερειακής κρίσης

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα. Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα, όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη σήμερα το πρωί.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.

Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Νετανιάχου: Νόμιμος στόχος το κτίριο όπου στεγάζονταν ΜΜΕ

Το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο ήταν "ένας απόλυτα νόμιμος στόχος", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι βασίζεται σε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κτίριο, το οποίο στέγαζε συγκεκριμένα τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και της τηλεόρασης Al-Jazeera, στέγαζε επίσης "ένα γραφείο 'πληροφοριών' για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση (...) που προετοιμάζει και οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών", εξήγησε ο Νετανιάχου μιλώντας στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού δικτύου CBS. "Συνεπώς είναι ένας απόλυτα νόμιμος στόχος."

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση του Σαββάτου κοινοποιήθηκαν στις αμερικανικές αρχές. Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο πριν ξεκινήσει η επίθεση, δήλωσε ο Νετανιάχου.

"Στοχεύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει τους πολίτες μας και κρύβεται πίσω από αυτούς, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες", είπε.

Ιρανός στρατηγός υποστηρίζει τη Χαμάς

Ο επικεφαλής της δύναμης Quds για επιχειρήσεις στο εξωτερικό, των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, διαβεβαίωσε τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ για την υποστήριξη της Τεχεράνης στη μάχη τους κατά του Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς), Ισμαήλ Χανίγια, ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καάνι δήλωσε ότι το Ιράν "στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού έθνους" και καταδίκασε το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι ενεργεί "κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων και συμβάσεων", γράφει το Irna.

Από την πλευρά του, ο Χανίγια ευχαρίστησε το Ιράν για την υποστήριξή του και είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι al-Alam, ότι η μάχη κατά του Ισραήλ δεν ήταν μόνο της Χαμάς αλλά όλου του ισλαμικού κόσμου.

Ο ταξίαρχος Καάνι τηλεφώνησε επίσης στον αρχηγό της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα, και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του Ιράν στο "δικαίωμα των Παλαιστινίων να καταπολεμήσουν την επιθετικότητα και τα εγκλήματα του σιωνιστικού στρατού", προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Μέση Ανατολή είναι το θέατρο από την αρχή της εβδομάδας των πιο σφοδρών μαχών τα τελευταία επτά χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό αποκλεισμό.

Οι συγκρούσεις αυτές που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας μετά τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 188 ανθρώπων στον υπερπληθή θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και 10 ανθρώπων στο Ισραήλ.

Ο ταξίαρχος Καάνι διοικεί τη δύναμη Κουντς (Quds, το όνομα της Ιερουσαλήμ στα ιρανικά), επίλεκτη μονάδα του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αρμόδια για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ. Στις 7 Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ "δεν είναι χώρα, αλλά βάση τρομοκρατίας" που πρέπει να καταπολεμηθεί.

Περίπου 3.000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα από τη Δευτέρα

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του, στη νέα σύρραξη με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Από τη 10η Μαΐου, οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, καταρρίπτοντας τον ρυθμό ρίψεων κατά την κλιμάκωση του 2019 και του πολέμου του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης με δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με τον Ισλαμικό Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.

Όμως, από την περασμένη Δευτέρα, οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα, αρχίζοντας από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, επισήμανε ο στρατηγός Γκόρντιν.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ, ο Γκόρντιν απάντησε: «Όχι μόνο συμφωνώ, όμως αυτό ακριβώς παρουσίασα».

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σήμερα το απόγευμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία και τις ομάδες διάσωσης.

«Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο» στη συνοικία Σεϊχ Τζαρά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία, την ώρα που διασώστες κάνουν λόγο για συνολικά επτά τραυματίες. Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε πως «εξουδετέρωσε» τον δράστη χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητά του, ούτε εάν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στην συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία αποτέλεσε θέατρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και Παλαιστινίων, που αντιτίθετο στην πιθανή έξωση οικογενειών.

Νετανιάχου: Η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί

Το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπεί από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων το σπίτι ηγετικού στελέχους της Χαμάς, ενώ μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος εκτόξευσαν νέες ομοβροντίες ρουκετών, ιδίως εναντίον της μητρόπολης Τελ Αβίβ, καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται στην έβδομη ημέρα τους χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οδεύουν σε αποκλιμάκωση.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα στον παραθαλάσσιο θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια καθώς ήχησαν οι ειρήνες της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ και στη νότια πόλη Μπερσέμπα. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν πάνω στη βιασύνη τους να φθάσουν στα καταφύγια, σύμφωνα με τραυματιοφορείς.

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 41 παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών· στο Ισραήλ γίνεται λόγος για 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών.

Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου.

Μάλιστα, η Αίγυπτος άνοιξε χθες Σάββατο τη συνοριακή διέλευση με τη Λωρίδα της Γάζας και έστειλε δέκα ασθενοφόρα στον παλαιστινιακό θύλακα υπό αποκλεισμό για να παραλάβουν και να διακομίσουν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία ανθρώπους που τραυματίστηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας. Το Κάιρο «άνοιξε κατ’ εξαίρεση τη διέλευση στη Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος δέκα αιγυπτιακών ασθενοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να διακομίσουν τραυματίες Παλαιστίνιους για να νοσηλευθούν στην Αίγυπτο», διευκρίνισε αξιωματούχος. Η διέλευση της Ράφας είναι η μοναδική που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές επιβάλλουν εξαιρετικά σκληρό αποκλεισμό στον θύλακα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Αξιωματούχος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «κατ’ εξαίρεση» καθώς η συνοριακή διέλευση αυτή είναι κανονικά κλειστή κατά τις αργίες, συμπεριλαμβανομένης της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, που άρχισε την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να βάλλουν, μία ημέρα μετά την καταστροφή πολυκατοικίας στην πόλη της Γάζας όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το κτίριο Τζάλα ήταν θεμιτός στρατιωτικός στόχος, διότι σε αυτό είχε γραφεία η υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι προειδοποίησε τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν επιτεθεί.

Το AP καταδίκασε την επιδρομή και απαίτησε το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σκεπτικό του. «Δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή ένδειξη ότι η Χαμάς είχε γραφεία στο κτίριο ή ήταν ενεργή στο κτίριο», τόνισε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

Η Χαμάς, κάνοντας λόγο περί αντιποίνων για την καταστροφή του κτιρίου, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέες ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ και πόλεων στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές χθες βράδυ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται «ακόμη εν μέσω αυτής της επιχείρησης, που δεν έχει τελειώσει, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Εξαπολύοντας σειρά πληγμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έβαλε στο στόχαστρο μεταξύ άλλων το σπίτι του Γιαχία Αλ Σίνουαρ, ανώτερου στελέχους του πολιτικού και του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του ισλαμιστικού κινήματος.

Άλλη επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί παλαιστίνιος νευρολόγος και να τραυματιστούν η σύζυγός του και η κόρη του, σύμφωνα με παλαιστίνιους τραυματιοφορείς και συγγενείς των θυμάτων.

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες το βράδυ της Δευτέρα, έπειτα από ένταση που κράταγε εβδομάδες, εξαιτίας δικαστικής απόφασης για την εκδίωξη οικογενειών παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με παλαιστίνιους πιστούς στο τέμενος Αλ Άκσα, τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε αργά χθες ότι η αιτία των εχθροπραξιών είναι η Ιερουσαλήμ.

«Οι σιωνιστές νόμιζαν (...) πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», είπε ο κ. Χανίγια. «Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε. «Ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος αυτής της Ιντιφάντας (σ.σ. ‘εξέγερσης’ στα αραβικά) είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ», επέμεινε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων έχουν εκτοξεύσει περίπου 2.300 ρουκέτες από τη Δευτέρα. Περίπου 1.000 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ 380 κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1.000 πλήγματα από αέρος και με το πυροβολικό στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, τονίζοντας πως στόχοι είναι μαχητές της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της «παρακολουθούν πολύ στενά» τα γεγονότα, καθώς ήδη διενεργείται έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε προηγούμενες φάσεις της σύγκρουσης.

Ο κ. Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διαπράττει διπλό έγκλημα πολέμου», από τη μια εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον αμάχων και από την άλλη χρησιμοποιώντας παλαιστίνιους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε «σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», σημείωσε εκπρόσωπός του χθες βράδυ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την «ανησυχία» του στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, ενώ είπε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Χαμάς πρέπει «να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες».

Τις μεσολαβητικές προσπάθειες που λένε ότι καταβάλλουν «στους διαδρόμους» οι ΗΠΑ και άλλοι περιπλέκει το ότι η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες δυτικές χώρες δεν έχουν καμία επαφή με τη Χαμάς, που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Αμπάς, η Φάταχ του οποίου έχει επιρροή πρακτικά μόνο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ελάχιστη επιρροή έχει στη Χαμάς στη Γάζα.

Στο Ισραήλ, η σύγκρουση πυροδότησε ταραχές σε πολλές πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, συναγωγές υπέστησαν επιθέσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις στους δρόμους, σημειώθηκαν επιθέσεις ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν μίλησε αυτή την εβδομάδα περί κινδύνου «εμφυλίου πολέμου».

Η ένταση έχει κλιμακωθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, απείλησε χθες ότι αν τα επεισόδια συνεχιστούν, τα μέτρα στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού «θα ακυρωθούν».

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Γαλλία περίπου 22.000 άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά στις 60 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, εκ των οποίων 3.000 στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών με την αιτιολογία ότι σε αντίστοιχη κινητοποίηση το 2014 είχαν ξεσπάσει ταραχές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Παρίσι. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης ξέσπασαν το απόγευμα χθες στη συνοικία Μπαρμπ, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

“Η Παλαιστίνη θα ζήσει. Η Παλαιστίνη θα νικήσει”, φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ή φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ μια ομάδα περίπου 100 ατόμων φώναζε “Ισραήλ δολοφόνε”.

Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρα να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

“Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός σε αυτές τις πράξεις για όσο προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ”, κατήγγειλαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ των οποίων ήταν η οργάνωση Stop the War και η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διαδήλωση συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι.

Στη Ρώμη μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην βασιλική Σάντα Μαρία Μαγκιόρε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. “Δεν είναι ανάγκη να είσαι μουσουλμάνος για να στηρίζεις την Παλαιστίνη, αρκεί να είσαι άνθρωπος”, έγραφε ένα πανό.

Στη Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Ελευθερώστε τη Γάζα”, “Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν” ή “Σώστε τη Σέιχ Τζάρα”, τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους.

Στη Μαδρίτη περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. “Η σιωπή των μεν είναι τα βάσανα των δε”, “Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”, έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

“Μας σφαγιάζουν. Ζούμε μια κατάσταση στην οποία συνεχίζεται η Νάκμπα (καταστροφή, στα αραβικά) τον 21ο αιώνα”, δήλωσε η 37χρονη Αμίρα Σέιχ- Άλι κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων, αναφερόμενη στον όρο που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν την εκδίωξή τους από τη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στη Βαρσοβία περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι που ζουν στην Πολωνία, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ. Με παλαιστινιακές σημαίες στο χέρι, κρατούσαν πανό που έγραφαν “Σταματήστε το Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων” ή “Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”.

Όπως στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας “Ελεύθερη Παλαιστίνη” και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

“Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και τα παιδιά της Γάζας δεν θα πρέπει να σκοτώνονται”, δήλωσε η Άλισον Ζαμπράνο, μια 20χρονη φοιτήτρια από το γειτονικό Κονέκτικατ.

“Λέω στον (Αμερικανό πρόεδρο Τζο) Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν αυτούς τους φόνους. Στηρίξτε τα θύματα, σταματήστε την καταπίεση”, πρόσθεσε ο Μάσχουρ Άχμαντ, ένας 73χρονος Παλαιστίνιος που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 50 χρόνια.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως στη Βοστόνη και την Ουάσινγκτον.

Στον Καναδά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Στην Τυνησία πορείες πραγματοποιηθήκαν σε πολλές πόλεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές που φορούσαν παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας προτού πραγματοποιήσουν πορεία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v