Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαλί: Επίθεση με 15 τραυματίες κυανόκρανους του ΟΗΕ

Οι τρεις από τους 12 γερμανούς κυανόκρανους είναι βαριά τραυματισμένοι, διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι δύο είναι σε σταθερή κατάσταση, ο τρίτος χειρουργήθηκε. Τραυματίστηκε επίσης ένας βέλγος.

Μαλί: Επίθεση με 15 τραυματίες κυανόκρανους του ΟΗΕ

Μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Μαλί χθες, μεταγωγικό της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε νωρίς σήμερα και βρίσκεται εν πτήσει προς τη χώρα της Αφρικής για να παραλάβει τους πιο σοβαρά τραυματισμένους γερμανούς στρατιωτικούς, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το Airbus A400M αναχώρησε από την αεροπορική βάση Βούνστορφ, κοντά στο Ανόβερο, τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο τύπος αυτός αεροσκάφους μπορεί να μετατραπεί σε ασθενοφόρο αεροπλάνο με μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Έχει χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την αεροδιακομιδή ασθενών με την COVID-19 στη Γερμανία από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι τραυματίες αναμένεται να μεταφερθούν από το Μαλί στην Κολονία και πιθανόν στη Στουτγάρδη εντός της ημέρας, πάντα κατά τις πληροφορίες του dpa.

15 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών, στην πλειονότητά τους γερμανοί στρατιωτικοί, τραυματίστηκαν χθες στο βόρειο Μαλί, όπου διαπράχθηκε επίθεση καμικάζι που βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες εναντίον προσωρινής θέσης της δύναμης του ΟΗΕ.

Οι τρεις από τους 12 γερμανούς κυανόκρανους είναι βαριά τραυματισμένοι, διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι δύο είναι σε σταθερή κατάσταση, ο τρίτος χειρουργήθηκε.

Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Μαλί (≈900 μέλη) ως εδώ.

Το Μαλί έζησε χθες Παρασκευή ακόμη μια αιματηρή ημέρα με δύο επιθέσεις, την πρώτη εναντίον στρατιωτικής θέσης στο κεντρικό του τμήμα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι στρατιωτικοί, τη δεύτερη εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στον βορρά, με 15 τραυματίες.

Η επίθεση στη στρατιωτική θέση στο χωριό Μπονί είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι στρατιώτες και άλλος ένας να τραυματιστεί. Τον Φεβρουάριο, σε επίθεση στο ίδιο χωριό είχαν σκοτωθεί άλλοι δέκα στρατιώτες.

Οι στρατιωτικοί «απώθησαν» τις «ταυτόχρονες επιθέσεις» που εξαπολύθηκαν στο χωριό αυτό χθες το απόγευμα, ανέφερε το επιτελείο μέσω Facebook.

Νωρίτερα χθες, 15 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών, στην πλειονότητά τους γερμανοί στρατιωτικοί, τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες που οδηγούσε καμικάζι εναντίον προσωρινής θέσης.

Οι τρεις από τους 12 γερμανούς κυανόκρανους είναι βαριά τραυματισμένοι, διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι δύο είναι σε σταθερή κατάσταση, ο τρίτος χειρουργήθηκε. Έγινε αεροδιακομιδή τους με ελικόπτερο, σύμφωνα με την υπουργό.

Αναμενόταν αεροσκάφος τη νύχτα στην Γκάο, την κοντινότερη μεγάλη πόλη, για να παραλάβει σήμερα τους πιο σοβαρά τραυματισμένους στρατιωτικούς.

Τραυματίστηκε επίσης ένας βέλγος στρατιωτικός, ανέφερε το βελγικό υπουργείο Άμυνας. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου προτού διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί, η MINUSMA, έκανε λόγο για δεκαπέντε τραυματίες στην επίθεση του βομβιστή-καμικάζι σε βάση εκστρατείας κοντά στο χωριό Ισαγκαρά.

Η MINUSMA είχε στήσει αυτή τη βάση την Πέμπτη, για να προχωρήσει στη ρυμούλκηση οχήματος της αποστολής, εξήγησε εκπρόσωπός του. Το όχημα είχε υποστεί ζημιά νωρίτερα προχθές, όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο μηχανισμός ανατινάχθηκε ενώ περνούσε από το σημείο οχηματοπομπή της MINUSMA που συνόδευε «αναδιοργανωμένο» τάγμα των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί, δηλαδή μονάδα αποτελούμενη από πρώην αντάρτες που πολεμούσαν παλιότερα εναντίον του τακτικού στρατού στον βορρά πριν υπογραφτεί η συμφωνία ειρήνης του 2015 και ενταχθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στις διεθνείς δυνάμεις.

Στόχος επιθέσεων

Από το 2012, όταν ξέσπασε σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις από τη μια, αυτονομιστές αντάρτες και τζιχαντιστές στον βορρά από την άλλη, στο Μαλί ξέσπασε μια ατέλειωτη θύελλα, με χιλιάδες νεκρούς, άμαχους και αντιμαχόμενους, παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και τις επεμβάσεις δυνάμεων του ΟΗΕ, χωρών της Αφρικής καθώς και της Γαλλίας.

Οι αυτονομιστές υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 2015. Αλλά στο Μαλί συνεχίζεται η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα είτε στο Ισλαμικό Κράτος, η βία μεταξύ κοινοτήτων και το λαθρεμπόριο κάθε λογής. Η βία εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Η MINUSMA, που αριθμεί κάπου 18.300 μέλη, ανάμεσά τους 13.200 στρατιωτικούς, γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων, όπως και οι δυνάμεις του Μαλί και της Γαλλίας. Είναι η αποστολή του MINUSMA που υφίσταται τις περισσότερες απώλειες σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, καταδίκασε την «ειδεχθή επίθεση» η οποία «υπογράμμισε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε «συγκλονισμένος».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, στηλίτευσε την επίθεση ευχόμενος «ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους συναδέλφους μας» με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του στη Νέα Υόρκη.

Η διπλωματία της Γαλλίας, χώρας που έχει υποστεί 50 απώλειες στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών της στην περιοχή από το 2013, «καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση», εξέφρασε εκ νέου «την πλήρη υποστήριξή της στη MINUSMA, η οποία επιτελεί ουσιώδη ρόλο για τη σταθεροποίηση του Μαλί» και «εξήρε τη δέσμευση των χωρών που συμβάλλουν» σε αυτή, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Κε ντ’ Ορσέ.

Έπειτα από οκτώ χρόνια και πλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη μείωση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στο Σαχέλ, με το κλείσιμο βάσεων και την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών με τη συμμετοχή μιας διεθνούς συμμαχίας, αποτελούμενης κυρίως από ευρωπαϊκά κράτη.

Η Γαλλία «θα παραμείνει» στο πλευρό «όλων των εταίρων της στο Σαχέλ» στον αγώνα «εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», διαβεβαίωσε μολαταύτα το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Το Παρίσι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποφάσισε να ανασταλούν οι κοινές επιχειρήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα –το δεύτερο μέσα σε εννέα μήνες–, μετά το οποίο ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v