Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέσεις στις κρατικές τράπεζες εξετάζει η Τουρκία

Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες κινήθηκαν πιο συντηρητικά, οι κρατικές σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους πέρυσι, βοηθώντας την οικονομία να αποφύγει τη συρρίκνωση και να αυξήσει την ανάκαμψη με στήριξη και από την εκστρατεία εμβολιασμού.

Ενέσεις στις κρατικές τράπεζες εξετάζει η Τουρκία

Νέα κεφαλαιακή ενίσχυση στις κρατικές τράπεζες εξετάζει η Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αφότου οι τράπεζες εξάντλησαν τους πόρους τους, βοηθώντας τη μάχη της Αγκυρας κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανώτερους τραπεζίτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες κινήθηκαν πιο συντηρητικά, οι κρατικές σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους πέρυσι, βοηθώντας την οικονομία των 720 δισ. δολαρίων να αποφύγει τη συρρίκνωση και να αυξήσει την ανάκαμψη με βοήθεια από την εκστρατεία εμβολιασμού.

Τώρα, οι αρχές θέλουν οι τράπεζες να είναι έτοιμες για ακόμη μία έκρηξη πίστωσης αργότερα αυτό το έτος για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση από τους δανειολήπτες, ανέφεραν οι έξι πηγές στο Reuters.

Οι τραπεζίτες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί τελική κυβερνητική απόφαση σχετικά με την ενίσχυση, ούτε έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το τι πρέπε να γίνει με τα απλήρωτα δάνεια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στους ισολογισμούς τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων τραπεζών από τη νομισματική κρίση του 2018.

Η μεταφορά τους σε μία ή περισσότερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ή μία «bad bank», παραμένει η κορυφαία επιλογή, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v