Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση πετρελαίου σε πολυετή υψηλά

Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ δεν αλλάζει τη στρατηγική της για την παραγωγή του μαύρου χρυσού, απόφαση που εκτόξευσε την τιμή του αμερικανικού αργού σε υψηλά επταετίας. Αναμένονται σκληρές κόντρες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Εκτόξευση πετρελαίου σε πολυετή υψηλά

Οι τιμές του πετρελαίου ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αφότου ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αρνήθηκαν να επιταχύνουν σχέδια για αύξηση της παραγωγής, περιφρονώντας εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια.

Ευρώπη και Ασία αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη ενέργειας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξάνουν σταθερά, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

Η διευρυμένη ομάδα παραγωγών, όμως, ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει την Ρωσία από το 2016, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παραμείνει στον σχεδιασμό που διαμόρφωσε αυτό το καλοκαίρι για σταδιακή μόνο αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα, παρά τις προειδοποιήσεις για αυξημένο έλλειμμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Η απόφαση δημιουργεί προϋποθέσεις, γράφουν οι Financial Times για αύξηση των εντάσεων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών, όπως οι ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, που φοβούνται ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη και του γκρουπ των παραγωγών, που ελέγχουν πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό ανέβηκε 3% μετά τη συνάντηση στα 78 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το brent έφτασε στα 82 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά την τελευταία τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v