Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» από τους Πράσινους: Εναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Οι αντιπρόσωποι στο «μικρό συνέδριο» του κόμματος που διεξήχθη στο Βερολίνο ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, μετά τις αρχικές, διερευνητικές συνομιλίες με τα δύο άλλα κόμματα.

«Ναι» από τους Πράσινους: Εναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Το «μικρό» Συνέδριο των Πρασίνων άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), εγκρίνοντας με μεγάλη πλειοψηφία το κείμενο αρχών στο οποίο είχαν καταλήξει την Παρασκευή οι διερευνητικές συνομιλίες.

Ο Διευθυντής των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, ζητώντας από τους 99 Συνέδρους να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην ηγεσία, τόνισε ότι οι διερευνητικές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και, επομένως, δεν έχουν συζητηθεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες μιας προγραμματικής συμφωνίας. «Ας συνδέσουμε τώρα σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη ώστε να μπορεί να παραμείνει αναμμένος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην συνεργασία των τριών κομμάτων, η οποία ονομάζεται και συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» από τα χρώματα των SPD, Πρασίνων και FDP. Τελικά, από τις 70 έγκυρες ψήφους, μόνο δύο ήταν αρνητικές και υπήρξε μία αποχή.

«Καταφέραμε να ξυπνήσουμε την ελπίδα. Φτάσαμε σε μια εποχή ελπίδας», δήλωσε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση στην πράσινη ιστορία, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την πραγματικότητα». Το κείμενο των διερευνητικών "περιγράφει σαφή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία συνιστά ξεκάθαρη πρόοδο σε σημαντικούς τομείς», σημείωσε.

Η συμπρόεδρος και υποψήφια Καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ακόμη ότι «αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε κάτι, χρειαζόμαστε αποφάσεις οι οποίες θα μας συνοδεύσουν για την επόμενη δεκαετία» και περιέγραψε τα επόμενα χρόνια ως την περίοδο «κατά την οποία θα φέρουμε την Γερμανία στον δρόμο του 1,5 βαθμού», αναφερόμενη στον στόχο για κλιματική ουδετερότητα. «Μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να καταγράψει την κλιματική ουδετερότητα σε ένα έγγραφο διερευνητικών επαφών, αλλά και να τη στηρίξει με όλα τα μέσα», πρόσθεσε.

Τα αρμόδια όργανα του FDP αναμένεται να δώσουν αύριο τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, ενώ στο SPD την απόφαση λαμβάνει μόνο το προεδρείο του κόμματος. Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι έχει ανοίξει και η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων μεταξύ των τριών κομμάτων. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε σήμερα ότι αν τελικά ο «φωτεινός σηματοδότης» γίνει κυβέρνηση, ο αρχηγός του, Κρίστιαν Λίντνερ θα ήταν ιδανικός για το υπουργείο Οικονομικών. «Όποιος αμφιβάλλει ότι όλα αυτά θα πετύχουν, η χρηματοδότηση του προγράμματος χωρίς αυξήσεις φόρων και χωρίς νέα χρέη, πρέπει να θέλει να γίνει υπουργός Οικονομικών ο Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να αποδεχθεί ότι είναι εφικτό. Διαφορετικά, το FDP θα εκτεθεί.», δήλωσε ο κ. Κουμπίκι στο NDR.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v