Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού η εντολή Ερντογάν για απέλαση των 10 πρέσβεων

Ο Κιλιτσντάρογλου λέει πως πρόκειται για "δημιουργία τεχνητών λόγων για την καταστροφή της οικονομίας" ενώ το IYI ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέψει στο "θεμελιώδες πρόβλημα αυτής της χώρας, την οικονομική κρίση".

Τουρκία: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού η εντολή Ερντογάν για απέλαση των 10 πρέσβεων

Οι κινήσεις του Ερντογάν για απέλαση 10 πρέσβεων Δυτικών συμμάχων από την Τουρκία είναι μια απόπειρα αποπροσανατολισμού από τις οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας, υποστηρίζουν πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου, ενώ σύμφωνα με το Reuters, οι διπλωμάτες ευελπιστούν πως η απέλαση μπορεί ακόμα να αποτραπεί.

Χθες ο Ερντογάν δήλωσε πως έδωσε εντολή να χαρακτηριστούν «persona non grata» οι πρέσβεις, διότι ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν έχει ακόμα εκτελέσει την εντολή, η οποία θα άνοιγε το μεγαλύτερο χάσμα με τη Δύση στα 19 χρόνια που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία.

Η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, μετά την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας –κατόπιν πίεσης του Ερντογάν- να μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μ.β. την περασμένη εβδομάδα.

O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, δήλωσε πως ο Ερντογάν «σέρνει ταχύτατα τη χώρα στον γκρεμό».

«Ο λόγος για τις κινήσεις αυτές δεν είναι η προστασία του εθνικού συμφέροντος αλλά η δημιουργία τεχνητών λόγων για την καταστροφή της οικονομίας», έγραψε στο Twitter.

«Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Επιστρέψτε αμέσως στην πραγματική μας ατζέντα και στο θεμελιώδες πρόβλημα αυτής της χώρας, την οικονομική κρίση», ανέφερε ο αναπληρωτής ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος IYI, Γιαβούζ Αγιράλιογλου.

Ο Σινάν Ουγλέν, πρόεδρος του think tank Edam και πρώην διπλωμάτης, δήλωσε πως ο χρονισμός του Ερντογάν ήταν ακατάλληλος, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επαναβαθμολονίσει την εξωτερική της πολιτική και να αποφύγει τα επεισόδια που δημιουργούν εντάσεις.

Ο Εμρε Πεκερ του Eurasia Group δήλωσε πως η απειλή απέλασης σε μια περίοδο που η οικονομία αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις, είναι στην καλύτερη περίπτωση απερίσκεπτη και στη χειρότερη ένα ανόητο τζογάρισμα για να τονωθεί η δημοφιλία του Ερντογάν που κάνει βουτιά».

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, απόφαση για την απέλαση των 10 πρέσβεων ενδέχεται να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ η αποκλιμάκωση είναι πιθανή δεδομένων των ανησυχιών για τις πιθανές διπλωματικές επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν έχει πει πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο των G20 στη Ρώμη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v