Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία τιμωρεί τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις προμήθειες κατά 30% προς τη Μολδαβία τον περασμένο μήνα και ζήτησε υπερδιπλάσιους όρους για να διατηρήσει τις ροές. Τι «ζητάει» το Κρεμλίνο από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα που κυβερνά.

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία τιμωρεί τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρότεινε στη Μολδαβία να προσαρμόσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της με την ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα φθηνότερο φυσικό αέριο για τη χώρα.

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πρώην Σοβιετική δημοκρατία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετές προμήθειες για να ξεπεράσει τη χειμερινή κρίση φυσικού αερίου. Η Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις προμήθειες στη Μολδαβία κατά 30% τον περασμένο μήνα, μετά το τέλος μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης και ζήτησε υπερδιπλάσιους όρους από τους προηγούμενους για να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου.

Σε διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτό τον μήνα, η Gazprom είπε σε Μολδαβούς αξιωματούχους ότι θα μείωνε την τιμή, εάν η χώρα ήταν έτοιμη να τροποποιήσει τη συμφωνία αφορολόγητου εμπορίου με την ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Η Gazprom ήθελε επίσης η Μολδαβία να καθυστερήσει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που απαιτούν την απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και τη δυνατότητα μεγαλύτερου ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν ότι το Κρεμλίνο είδε τις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής διευθέτησης με τη Μολδαβία, μετά την ανάληψη καθηκόντων της προέδρου Maia Sandu πέρυσι και αφότου το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της σημείωσε συντριπτική νίκη στις εκλογές τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v