Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, αντίδραση για την τουρκική λίρα

Το νόμισμα ενισχύθηκε έως και 2,1% στις 13,40 λίρες ανά δολάριο, αντιστρέφοντας την πτώση που την οδήγησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ νωρίτερα την Παρασκευή. Εκτος μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού, στο 21,3% τον Νοέμβριο.

Δεύτερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, αντίδραση για την τουρκική λίρα

Ανοδικά κινείται η τουρκική λίρα μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η λίρα έκανε άλμα έως και 2,1% στις 13,40 λίρες ανά δολάριο, αντιστρέφοντας την πτώση που την οδήγησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ νωρίτερα την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι παρενέβη λόγω της «μη υγιούς σχηματισμού τιμής», στην αγορά, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, πούλησε ξένα νομίσματα για να σταθεροποιήσει τη λίρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική της μείωσης των επιτοκίων. Με δηλώσεις του έχει οδηγήσει τη λίρα σε απώλειες που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της αξίας της.

Πληθωριστική έκρηξη στην Τουρκία, στο 21% ο τιμάριθμος

Για έκτο μήνα ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο πιο υψηλό των τελευταίων τριών ετών, με οδηγό την πτώση της λίρας. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 21,31% τον περασμένο μήνα, από 19,89% τον Οκτώβριο. Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 20,7%. Σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,51% έναντι εκτίμησης για 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v