Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για ενεργειακή κρίση διαρκείας στην Ευρώπη

Ιστορικό ρεκόρ χτύπησε η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης επόμενης χρονιάς σε Γερμανία, Γαλλία. Οι υψηλές τιμές αυτό τον μήνα περνούν στις τιμές των επόμενων ετών, σημάδι ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν.

Φόβοι για ενεργειακή κρίση διαρκείας στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πρόκειται να διαρκέσει καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφαλώνουν σε ρεκόρ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας τους λογαριασμούς σε εκατομμύρια νοικοκυριά και βιομηχανίες από τη Γερμανία έως τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση την επόμενη χρονιά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 11% στη Γερμανία και 7,7% στη Γαλλία, καθώς ο παγωμένος καιρός ανάγκασε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καταφύγουν στην καύση περισσότερου αερίου, άνθρακα, ακόμη και πετρελαίου.

Οι υψηλές τιμές αυτό τον μήνα περνούν στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επόμενα χρόνια, σημάδι ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις ενέργειας καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την παγκόσμια πανδημία, ενισχύοντας τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, η προσφορά δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ρυθμό της λόγω χαμηλότερων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. Το ευρύ δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν έχει μπορέσει επίσης να ανταποκριθεί, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου μείωσαν την παραγωγή για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Η γερμανική ενέργεια για την επόμενη χρονιά, ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, έφτασε στα 184,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε στα 211 ευρώ. Καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καίνε περισσότερα ορυκτά καύσιμα, οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν επίσης στο ρεκόρ των 88,72 ευρώ ανά μετρικό τόνο, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ πριν από το τέλος του έτους.

Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα και στις μεταφορές. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Ben Broadbent δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεπεράσει το 5% στις αρχές του επόμενου έτους, την ώρα που η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αυξήσουν ξανά τις τιμές στους καταναλωτές τον Απρίλιο.

Η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και από την πυρηνική ενέργεια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Αυτό την οδηγεί όμως στο να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, που είναι διαλείπουσες πηγές.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως διατυπώνονται στον χάρτη για αύριο:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v