Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εκτόξευση για την τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αλμα 9,2%, πλησιάζει το ρεκόρ του Οκτωβρίου. Αντιστράφηκε η ροή του ρωσικού αερίου προς τα ανατολικά, από τη Γερμανία προς στην Πολωνία. Η πτώση της προσφοράς έρχεται την ώρα που η γερμανική αιολική παραγωγή έπεσε σε χαμηλό 5 εβδομάδων.

Νέα εκτόξευση για την τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στο πιο υψηλό των τελευταίων δύο μηνών εκτινάσσονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω μιας βασικής διαδρομής αντιστράφηκαν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κάνουν άλμα 9,2%, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς το ρωσικό αέριο ρέει ανατολικά από τη Γερμανία προς στην Πολωνία, σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade. Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αποσύρει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της. Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με τη γερμανική αιολική παραγωγή να φτάνει στο πιο χαμηλό πέντε εβδομάδων. 

Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, που είναι δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε στα 160,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πλησιάζοντας το ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου που ήταν 162,13 ευρώ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι 7,8% υψηλότερα, στα €158,3 στο Αμστερνταμ.

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τον σταθμό Mallnow, που τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, έπεσαν στο μηδέν και η σύνδεση ρέει αντ' αυτού προς τα ανατολικά, προς την Πολωνία. Η αλλαγή στην κανονική κατεύθυνση ήταν γνωστή, αφού δεν δεσμεύτηκε καμία χωρητικότητα ροής αερίου στο Mallnow την Τρίτη σε διάφορες δημοπρασίες.

«Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν χωρητικότητα στο Mallnow σήμερα, για να εκπληρώσει τις υπάρχουσες συμβατικές της υποχρεώσεις», είπε η Yafimava. «Πιστεύω ότι δεν θα δούμε σημαντικές ημερήσιες κρατήσεις στο Yamal κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος τον Ιανουάριο».

Η Gazprom ρέει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου πιέζει για την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. Οι περιορισμένες προμήθειες έχουν αναγκάσει την Ευρώπη να βασιστεί στις εξαντλημένες αποθήκες αερίου της και να προσφύγει στον άνθρακα.

«Δεν έχουμε ιδέα αν οφείλεται στο ότι η Gazprom δεν έχει εφεδρική παραγωγή ενόψει ρωσικής ζήτησης-ρεκόρ  ή κρυφή πολιτική ατζέντα», είπε ο Thierry Bros, πρώην trader Ενέργειας, που πλέον είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.

Ο παγωμένος καιρός αυτή την εβδομάδα προκαλεί επίσης άνοδο των βραχυπρόθεσμων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επαρκούν. Η γερμανική αιολική παραγωγή έπεσε στις 2.277 μεγαβάτ την Τρίτη, που είναι το χαμηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια επόμενης ημέρας τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπάρχει ωστόσο κάποιο φως στον ορίζοντα για την Ευρώπη, καθώς ο κρύος καιρός μπορεί να μη διαρκέσει.

«Φαίνεται ότι αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να κορυφωθεί το κρύο και συνεπώς η ζήτηση στην Ευρώπη για τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο William Henneberg, μετεωρολόγος της Commodity Weather Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v