Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία στο 36,08%

Ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ο τιμάριθμος στη γειτονική χώρα. Νέα μέτρα λαμβάνει ο Ερντογάν για να στηρίξει το νόμισμα: Σε τουρκικές λίρες θα αναγκάζονται να διατηρούν οι εξαγωγείς το 25% των εσόδων τους.

Εκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία στο 36,08%

Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, οδηγούμενος σε υψηλό 19 ετών εξαιτίας της βουτιάς της λίρας και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ανέβηκε στο 36,08% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2002 και πολύ πάνω από το 21,31% τον Νοέμβριο. Το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση για 27,36%, που προέκυψε από δημοσκόπηση του Bloomberg σε 19 αναλυτές. Έτσι:

  • Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 13,58%, έναντι της μέσης εκτίμησης 8,5% σε ξεχωριστή έρευνα.
  • Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,08% μέσα στον μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 79,89%.
  • Η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση κατά 3,7%, στις 13,8115 ανά δολάριο.
  • Η επιτάχυνση οδηγεί το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας προσαρμοσμένο με βάση τον πληθωρισμό σε αρνητικό 22,08%, τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
  • Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, την επιχειρηματική πρωτεύουσα της Τουρκίας, ανέβηκε στο 34,18% τον περασμένο μήνα από 24,05% τον Νοέμβριο.

Σε τουρκικές λίρες θα αναγκάζονται να έχουν το 25% των εσόδων τους οι εξαγωγείς

Nα μετατρέψουν το 25% των εσόδων τους σε τουρκικές λίρες θα απαιτήσει η Τουρκία από τους εξαγωγείς, εφόσον αυτοί πληρώνονται σε δολάρια, ευρώ ή στερλίνες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το νόμισμά της.

Το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις εταιρείες να διατηρούν μέρος των εσόδων τους από πωλήσεις στο εξωτερικό σε τουρκικές λίρες.

Ερχεται επίσης μετά από έναν χρόνο μεγάλων απωλειών της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, καθώς ο Ερντογάν απηύθυνε εκκλήσεις στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων.

H τουρκική λίρα ενισχύεται 1% λίγα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι - αλλάζει χέρια στις 13,17 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v