Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί 25 φορές με ασφάλεια μια μάσκα Ν95

Διαδικασία που θα αποτρέψει ελλείψεις σε κρίσιμο υγειονομικό υλικό σε μελλοντικές περιόδους κρίσεων προσδιόρισε μελέτη που έγινε στη Βοστώνη. Πώς λειτουργεί.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί 25 φορές με ασφάλεια μια μάσκα Ν95

 Οι μάσκες υψηλής προστασίας N95 μπορούν να καθαριστούν με ασφάλεια και να ξαναφορεθούν έως και 25 φορές χωρίς να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη στη Βοστώνη από ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Όπως είναι γνωστό, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των μασκών N95. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως όπλο για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πέρασαν επτά μάσκες N95 μέσα από μια διαδικασία που περιλάμβανε εξατμισμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου (VHP), η οποία, όπως ανέφεραν είναι μια «τυποποιημένη διαδικασία απορρύπανσης».

Αφού πέρασαν από τη διαδικασία VHP 25 φορές, οι μάσκες N95 βρέθηκαν να διατηρούν αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος 95% ή μεγαλύτερη.

Κάθε φορά που μια μάσκα περνούσε τη διαδικασία VHP, οι ερευνητές την αξιολογούσαν για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκε το πόσο καλά εφαρμόζει στο πρόσωπο και πόσο αποτελεσματικά φιλτράρει. Διαπίστωσαν ότι «ακόμη και μετά από 25 κύκλους απολύμανσης δεν υπήρξαν αλλαγές στην αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος», ανέφερε η ανακοίνωση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v