Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρηνικό χτύπημα στις τιμές ηλεκτρισμού της Ευρώπης

Ράλι άνω του 20% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γαλλία και Γερμανία. Η ανακοίνωση της Électricité de France για προβλήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες φέρνει νέους πονοκεφάλους.

Πυρηνικό χτύπημα στις τιμές ηλεκτρισμού της Ευρώπης

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία και τη Γερμανία εκτοξεύτηκαν μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Électricité de France, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μείωσε την εκτίμησή του κατά περίπου 8% αφού βρήκε ελαττώματα σε ορισμένους αντιδραστήρες. Είναι, μεταδίδει το Bloomberg, ένα ακόμη πλήγμα για την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει ήδη μια ιστορική ενεργειακή κρίση, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Τα γερμανικά συμβόλαια Φεβρουαρίου στο European Energy Exchange αυξήθηκαν έως και 22% στα 235,50 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για το επόμενο τρίμηνο ανέβηκαν έως και 23% στα 183 ευρώ. Το γαλλικό συμβόλαιο για την παράδοση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο κινήθηκε ανοδικά έως και 24%, στα 191 ευρώ.

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον προσδιορισμό του αντίκτυπου λόγω της μεγάλης αστάθειας στις τιμές», δήλωσε ο Mieke Becker, αναλυτής της Bernstein Autonomous LLP. «Καθώς οι επιθεωρήσεις των αντιδραστήρων βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος ελέγχου για ολόκληρο το δίκτυο, υπάρχει κίνδυνος ακόμη περισσότερων ή μεγαλύτερων διακοπών;».

Οι ανακοινώσεις σημαίνουν ότι τουλάχιστον εννέα αντιδραστήρες θα είναι εκτός λειτουργίας στις αρχές Απριλίου, αφαιρώντας σχεδόν το ένα πέμπτο από τη συνολική παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία από τον διαχειριστή δικτύου (RTE). Μόλις την Τρίτη, η υπουργός Περιβάλλοντος Barbara Pompili είπε ότι η χώρα έχει «πάρα πολλούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες εκτός σύνδεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v