Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Εμβολιασμένος και κόλλησες Ομικρον; προστατεύεσαι από τη Δέλτα

Ελπίδα για την αρχή του τέλους της πανδημίας δημιουργεί έρευνα που δείχνει ότι εμβολιασμένοι που νόσησαν από την Ομικρον προστατεύονται από επαναλοίμωξη με τη Δέλτα.

Ερευνα: Εμβολιασμένος και κόλλησες Ομικρον; προστατεύεσαι από τη Δέλτα

Ένα ισχυρό κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό που προκαλείται από τη μετάλλαξη Ομικρον θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας, καθώς φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και παρέχει προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσαν ερευνητές με έδρα τη Νότια Αφρική.

Μια εργαστηριακή μελέτη που χρησιμοποίησε δείγματα από 23 άτομα μολυσμένα με την παραλλαγή Ομικρον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι ενώ όσοι είχαν προηγουμένως κολλήσει την Δέλτα θα μπορούσαν να μολυνθούν με την Ομικρον, εκείνοι που κόλλησαν την Ομικρον δεν μπορούσαν να μολυνθούν με Δέλτα, ιδιαίτερα εάν έχουν εμβολιαστεί,. Τα αποτελέσματα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ήταν ασαφή, όπως και το εάν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν.

Ενώ η Ομικρον είναι σημαντικά πιο μολυσματική από τη Δέλτα, τα νοσοκομειακά δεδομένα και τα δεδομένα θνησιμότητας σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής -η πρώτη χώρα που βίωσε κύμα λοιμώξεων από Ομικρον- φαίνεται να δείχνουν ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μελέτη -μια επικαιροποίηση προηγούμενης σε διεξήχθη πέρυσι- υποδηλώνει ότι η Ομικρον μπορεί να εκτοπίσει τη μετάλλαξη Δέλτα, είπαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Alex Sigal του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας της Αφρικής.

«Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα εξαρτηθούν από το αν η Ομικρον είναι όντως λιγότερο παθογόνα από τη Δέλτα», είπαν οι ερευνητές. «Εάν ναι, τότε η συχνότητα της σοβαρής νόσου Covid-19 θα μειωθεί και ο κορωνοϊός θα είναι λιγότερο ενοχλητικός για τα άτομα και την κοινωνία».

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί ως προεκτύπωση και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι κατά τη διάρκεια του κύματος Ομικρον κορυφώθηκαν στο 15% περίπου του ποσοστού που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του κύματος που προκάλεσε η Δέλτα, ενώ οι νοσηλείες κορυφώθηκαν στο 60% της εισροής που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών.

Από τους 23 συμμετέχοντες, οι 14 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, αλλά μόνο ένας χρειαζόταν οξυγόνο, είπαν οι ερευνητές. Δέκα είχαν εμβολιαστεί, είτε με εμβόλια που παρήχθησαν από την Pfizer Inc. ή την Johnson & Johnson, αλλά παρόλα αυτά μολύνθηκαν με την Ομικρον.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, τόνισε ότι η μελέτη έδειξε ότι η Ομικρον παρέχει προστασία έναντι της Δέλτα μόνο σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί. «Η μόλυνση δεν είναι υποκατάστατο του εμβολιασμού, όπως προτείνουν ορισμένοι», έγραψε σε ένα tweet.

Η μετάλληξη Ομικρον δοκιμάστηκε επίσης σε 18 δείγματα που ελήφθησαν από 14 άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με τη Δέλτα και έδειξε «εκτεταμένη διαφυγή» από τα αντισώματα, είπαν οι ερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v