Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα κάνουν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Η μικρότερη αιολική παραγωγή αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν πιο ακριβές, μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα το κόστος να ανεβαίνει. Εκτινάχθηκαν 58% οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Αλμα κάνουν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Στο πιο υψηλό σημείο του τελευταίου μήνα εκινάχθηκαν οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας Τρίτης, καθώς η παραγωγή από χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης υποχώρησε.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μικρότερη αιολική παραγωγή αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν πιο ακριβές, μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του άνθρακα, γεγονός που αυξάνει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα είναι έως και 4.542 μεγαβάτ το πρωί της Τρίτης, σε σύγκριση με τις 6.200 μεγαβάτ τη Δευτέρα.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια επόμενης ημέρας σημείωσε άνοδο έως και 58% στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι το πιο υψηλό από τις 21 Δεκεμβρίου, όταν τα ποσοστά έφτασαν σε ρεκόρ.

Οι τιμές μπορεί να είχαν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν δεν ήταν ο ήπιος καιρός. Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία είναι περίπου δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές, σύμφωνα με τα καιρικά στοιχεία του Bloomberg.

Οι μακροπρόθεσμες τιμές αυξήθηκαν επίσης λόγω της ανησυχίας ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισβολή. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης και να αυξήσει το κόστος λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 5,6%, φτάνοντας στο πιο υψηλό από τις 6 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v