Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν για ενεργειακό κόστος: Κουπόνια για τους αδύναμους αντί μείωση ΦΠΑ

Οι Βρυξέλλες συνιστούν να βοηθηθούν απευθείας «αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη», δίνοντάς τους «συγκεκριμένες επιταγές» μάλλον, παρά να μειωθεί ομοιόμορφα ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

Κομισιόν για ενεργειακό κόστος: Κουπόνια για τους αδύναμους αντί μείωση ΦΠΑ

Αντιμέτωπες με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, που πλήττει την αγοραστική δύναμη, οι Βρυξέλλες συνιστούν να βοηθηθούν απευθείας «αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη» δίνοντάς τους «συγκεκριμένες επιταγές» μάλλον, παρά να μειωθεί ομοιόμορφα ο ΦΠΑ στα καύσιμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό BFM/RMC.

«Αυτό που επιβαρύνει περισσότερο τα νοικοκυριά και κυρίως τα μη προνομιούχα νοικοκυριά είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και εκεί πρέπει αληθινά να αμβλυνθεί πολύ γρήγορα ο παγκόσμιος αντίκτυπός της σ' αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε ο Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας.

«Εξού και η σύστασή μας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή κυρίως στη Γαλλία, είναι να έχουμε συγκεκριμένες επιταγές για να συμπαρασταθούμε. Και θα χρειαστεί να συνεχίσουμε πιθανόν να το κάνουμε μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη βοήθεια των 100 ευρώ για τους Γάλλους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, η οποία ανακοινώθηκε το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, ο επίτροπος δήλωσε πως «δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το ξανακάνουμε».

Αντίθετα, όσον αφορά τη δυνατότητα μιας μείωσης του ΦΠΑ στο 5,5% στα καύσιμα -την οποία οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να δεχθούν θεωρώντας τη βενζίνη προϊόν πρώτης ανάγκης-, ο Μπρετόν δήλωσε πως ο «αντίκτυπός» της είναι «μικρός για τον προϋπολογισμό και για τους καταναλωτές σε σχέση με άλλες πιο άμεσες λύσεις που αναφέρονται».

«Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι αληθινά απαραίτητο, είναι αληθινά να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι τουλάχιστον το 25% του γαλλικού πληθυσμού που πρέπει να βοηθήσουμε και πιστεύω πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να κάνουμε κάτι ομοιόμορφο», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v