Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Τα crypto είναι τα νέα subprime

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα. Ποιες ομοιότητες βλέπει με τη φούσκα των ακινήτων το 2007. Ποιοι θα την πληρώσουν.

Κρούγκμαν: Τα crypto είναι τα νέα subprime

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προέβη σε μια δυσοίωνη προειδοποίηση για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, συγκρίνοντάς την με την κρίση των subprime στεγαστικών δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Κρούγκμαν υποστήριξε ότι «βλέπει ανησυχητικούς παραλληλισμούς» μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και της κατάρρευσης των αμερικανικών subprime, η οποία γονάτισε ολόκληρη την αγορά κατοικίας και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ομοιότητες με τη συντριβή των subprime πριν από 15 χρόνια» υπογραμμίζει.

Η κρίση των subprime προκλήθηκε ουσιαστικά από τις τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια σε άτομα υψηλότερου κινδύνου, σε μια εποχή που τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι τιμές των κατοικιών σημείωναν ραγδαία άνοδο. Μόλις κορέστηκε η αγορά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρέθηκαν να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες απώλειες για τους δανειστές.

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι όσοι έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα έχουν εκτεθεί σε αντίστοιχα κερδοσκοπικά χρηματοοικονομικά προϊόντα χωρίς να κατανοούν πραγματικά τους κινδύνους που εμπεριέχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κρούγκμαν είναι γνωστός πολέμιος του bitcoin και στο παρελθόν είχε παρομοιάσει το κρυπτονόμισμα με ένα σχήμα Ponzi.

«Πολλοί δανειολήπτες δεν καταλάβαιναν σε τι έμπαιναν» τονίζει. «Και τα κρυπτονομίσματα, με τις τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές που δεν φαίνεται να συνδέονται με τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενέχουν μέγιστο ρίσκο ως κατηγορία ενεργητικού».

Ωστόσο, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος δεν θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα «Οι αριθμοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να το κάνουν αυτό» υπογραμμίζει. Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. Το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρό σε σχέση με την αγορά των subprime και την ευρύτερη στεγαστική αγορά.

Εκείνο όμως που σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται να είναι παρόμοιο στις δύο περιπτώσεις είναι το ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Όπως και στα subprime αυτοί που έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα δεν καταλαβαίνουν σε τι ακριβώς έχουν επενδύσει, ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε μειονοτικές ομάδες και στην εργατική τάξη και δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα την κατάρρευση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v