Εκτίναξη για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Η κρίση του φετινού χειμώνα απέχει πολύ από το να τελειώσει: Η Γαλλία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ενέργειας, μειώνει τον στόχο παραγωγής από τα πυρηνικά της εργοστάσια, για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Αλμα και για τις τιμές φυσικού αερίου.

Εκτίναξη για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Αλμα κάνουν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο παραγωγής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσιά του για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, σε μία τελευταία ένδειξη ότι η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Électricité de France (EDF) ενημέρωσε ότι η παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος σε επίπεδα που δεν είχε φτάσει από το 1990 και η Morgan Stanley σημειώνει ότι υπάρχει «ουσιαστική πιθανότητα» μείωσης της παραγωγής για το 2023. Η έλλειψη ανάγκασε τη Γαλλία να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς, μειώνοντας τις προμήθειες σε γειτονικές χώρες που συνήθιζαν να βασίζονται στον πυρηνικό γίγαντα της Γαλλίας.

Οι αντιδραστήρες της EDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός ολοένα και πιο ενοποιημένου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι υποδομές γίνονται όλο και πιο αναξιόπιστες λόγω μακρών περιόδων προγραμματισμένης και μη προγραμματισμένης συντήρησης. Μια σειρά από πρόσφατες διακοπές έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ρωσία διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην ήπειρο και οι εντάσεις για την Ουκρανία είναι υψηλές.

Η EDF είπε ότι η πυρηνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στις 295 και 315 τεραβατώρες το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 300 και 330 τεραβατώρες. Η τελευταία φορά που η πυρηνική παραγωγή της εταιρείας έπεσε κάτω από τις 300 τεραβατώρες ήταν πριν από τρεις δεκαετίες και περισσότερο. Περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή του επόμενου έτους θα μπορούσαν να έρθουν όταν η EDF θα παρουσιάσει αποτελέσματα αργότερα αυτό τον μήνα, ανέφερε σε έκθεσή της η Morgan Stanley.

«Όταν ο στόχος είναι κοντά ή κάτω από τις 300 τεραβατώρες, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε ο Emeric de Vigan, διευθύνων σύμβουλος στη γαλλική εταιρεία αναλύσεων ενέργειας COR-e.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε έως και 4,7% στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου αυξήθηκε έως και 5,5%. Το γαλλικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος ενισχύθηκε 7% στα 162 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής το 2022.

Ο γαλλικός πυρηνικός γίγαντας, κάποτε πηγή εθνικής υπερηφάνειας, έχει αντιμετωπίσει αρκετές διακοπές λειτουργίας αντιδραστήρα που θα πλήξουν τα κέρδη. Η επαναγορά ισχύος 15 τεραβατώρων σε τρέχουσες τιμές θα κοστίσει στην EDF 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 8% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, δήλωσε ο Ahmed Farman, αναλυτής του Jefferies Group.

Οι μετοχές της EDF κατέγραφαν νωρίτερα πτώση έως και 4,5% στο Παρίσι -αυτή την ώρα υποχωρούν 2,4%.

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η λιγότερη πυρηνική παραγωγή το 2022 πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές σε χώρες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την έκθεσή τους σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Την ανηφόρα παίρνουν και οι τιμές φυσικού αερίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι ρωσικές ροές μέσω βασικής διαδρομής μειώθηκαν, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ενισχύονταν έως και 4,3% στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν μαζευτεί η άνοδος στο 1,4%.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών από τη Ρωσία και τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο Nord Stream 2, που θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται επί του παρόντος υπό ρυθμιστικό έλεγχο.

Μπάιντεν: Σταματάει ο Nord Stream 2, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Θα σταματήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σε μια σύντομη απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το εάν είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Σολτς. «Η ιδέα ότι ο Nord Stream 2 θα προχωρήσει με μια εισβολή από τους Ρώσους -αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Όπως θυμίζει το Bloomberg, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 130.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v