Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Ετοιμη η Μόσχα για διπλωματικές λύσεις

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας, η ασφάλεια των πολιτών μας, είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση για την ουκρανική κρίση.

Πούτιν: Ετοιμη η Μόσχα για διπλωματικές λύσεις

Η Μόσχα είναι έτοιμη να αναζητήσει «διπλωματικές λύσεις», όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «τα συμφέροντα της Ρωσίας, η ασφάλεια των πολιτών μας, είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες Τρίτη στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποκαλύπτοντας το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σε συντονισμό με τους εταίρους των ΗΠΑ στη Δύση.

Ο φόβος ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, προ των πυλών της οποίας είναι ανεπτυγμένοι 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έχει φθάσει σε επίπεδο παροξυσμού, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει «δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κρίσιμης απόφασης του ομολόγου του. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο», πρόσθεσε πάντως.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ ανέγνωσε ενώπιον της Γερουσίας το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτυχθούν στρατεύματα στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ, εξαιτίας του ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει αναπτύξει «60.000 άνδρες και τεθωρακισμένα» και είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση.

Αφού έλαβε την έγκριση του κοινοβουλίου, ο κ. Πούτιν κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις ωμότητες που διαπράττει κατ’ αυτόν το Κίεβο εναντίον των αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Άφησε να πλανάται η αμφιβολία για το χρονοδιάγραμμα της αποστολής των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο, ζητώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, που το «καλύτερο» που έχει να κάνει είναι να απεμπολήσει το εγχείρημά της να ενταχθεί στο NATO και να επιλέξει την «ουδετερότητα».

«Δεν είπα ότι οι στρατιώτες μας θα πάνε εκεί τώρα (...). Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως λένε, από την κατάσταση επί του πεδίου», πρόσθεσε. Αμέσως μετά, η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση του προσωπικού της από την Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν φάνηκε επίσης να διεκδικεί, για λογαριασμό των αυτονομιστών, το σύνολο των περιφερειών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, η επιφάνεια των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που βρίσκεται στα χέρια τους. Μίλησε για υποτιθέμενες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στο Κίεβο και στους φιλορώσους.

Η ρωσική επιχείρηση θα δικαιολογηθεί νομικά από την επικύρωση χθες Τρίτη των διμερών συμφωνιών, ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο. Η Μόσχα απέκτησε εξάλλου διπλωματικές σχέσεις με τις δύο Λαϊκές Δημοκρατίες.

Μόσχα: Θα δώσουμε ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η απάντησή του στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «ισχυρή» και «όχι απαραίτητα συμμετρική, αλλά μετρημένη και ευαίσθητη για την αμερικανική πλευρά».

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων «είναι σύμφωνο με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αλλάξει την πορεία της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Η Μόσχα υπογράμμισε την «προφανή ματαιότητα των προσπαθειών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας μας», προσθέτοντας ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας είναι «αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων».

Η Ουάσιγκτον καταφεύγει σε «εκβιασμό, εκφοβισμό και απειλές», καθώς θέλει έναν «μονοπολικό κόσμο», υποστήριξε το υπουργείο. «Ας ακολουθήσουν τις "κραυγές" από τις ΗΠΑ οι δορυφόροι τους και οι πελάτες τους που έχουν χάσει εντελώς την ανεξαρτησία τους. Και είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία που βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου», επεσήμανε η Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v