Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, έπεσε η Χερσώνα

Νύχτα τρόμου στο Κίεβο. Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων η Χερσώνα, επιβεβαιώνει ο δήμαρχος της πόλης. Ισοπεδώνουν στη Μαριούπολη υποστηρίζουν οι τοπικές αρχές. Νωρίς την Πέμπτη αναμένεται η ουκρανική ομάδα διαπραγμάτευσης στη Λευκορωσία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Πέμπτη οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, έπεσε η Χερσώνα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Επιθέσεις διεξάγονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών που αναμένονταν σήμερα μετατίθενται, όπως φαίνεται, για την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Vladimir Medinsky που μίλησε στο Russia 24 η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει ξεκινήσει μεν από το Κίεβο και αναμένεται να φτάσει στη Λευκορωσία νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις θα μετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν στο πρώτο ραντεβού.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Zelenskiy ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Τα μέτωπα

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ. 

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων η Χερσώνα

Ο δήμαρχος της Χερσώνας φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η πόλη της νότιας Ουκρανίας έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, μετέδωσε το BBC. Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook την Τετάρτη, ο Igor Kolykhaev έγραψε ότι «υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα» και ότι είχε πει στους στρατιώτες «δεν έχουμε ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες και ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν εδώ!».

Ο Kolykhaev έγραψε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00 τοπική ώρα (22:00 - 08:00 GMT) και είπε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη σε αυτοκίνητα με τρόφιμα, φάρμακα και ορισμένες άλλες προμήθειες. Πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα εντός της πόλης πρέπει να κινούνται με «ελάχιστη» ταχύτητα και οι πεζοί απαγορεύεται να κινούνται σε ομάδες άνω των δύο ατόμων. "Μέχρι στιγμής είναι έτσι. Η ουκρανική σημαία από πάνω μας. Και για να παραμείνει η ίδια, αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται", είπε ο Kolykhaev.

Εν τω μεταξύ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην πόλη Ζιτόμιρ στα βορειοδυτικά, από ρωσικό πύραυλο Κρουζ, που είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο σύμβουλος του ουκρανικού ΥΠΕΣ Αντόν Γκερασένκο.

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Αξιωματούχοι στη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, λένε ότι φοβούνται ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να σκοτωθεί μετά από πολλές ώρες συνεχών βομβαρδισμών στην πόλη. Ο αντιδήμαρχος Sergiy Orlov υποστήριξε ότι μια παραποτάμια συνοικία, που συνήθως φιλοξενεί 130.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, έχει «σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά».

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εκεί, αλλά πιστεύουμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να μπούμε για να ανασύρουμε τα πτώματα», είπε τηλεφωνικά στο BBC. «Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί εδώ όλα τα όπλα του - πυροβολικό, συστήματα εκτόξευσης ρουκετών, αεροπλάνα. Προσπαθούν να καταστρέψουν την πόλη", λέει ο Orlov.

Υποστηρίζει δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από όλες τις πλευρές. «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πόλη, αλλά το στυλ του ρωσικού στρατού μοιάζει με πειρατεία. Δεν πολεμούν με τον στρατό τους, απλώς καταστρέφουν ολόκληρες συνοικίες», λέει ο Orlov.

Σε κλοιό βρίσκεται και το Κίεβο. Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στην πόλη, ανέφερε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. «Προετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο!», πρόσθεσε. «Το Κίεβο στέκεται όρθιο και θα παραμείνει όρθιο», υπογράμμισε ο Κλίτσκο.

Στο μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, η Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροδρόμιο της Οδησσού, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτα ή πυρών του πυροβολικού.

 

Ζελένσκι: Δεν θα μας κατακτήσουν με τις βόμβες

Η Ρωσία στοχεύει να εξαλείψει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της, είπε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του καθώς η έβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεκίνησε με σφυροκόπημα της Μαριούπολης, της πόλης-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Αξύριστος και φορώντας ένα χακί μακό μπλουζάκι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η απάντηση της Δύσης δεν είναι αρκετή και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή στήριξη, περιλαμβανομένης της στήριξης του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

«Δεν είναι η ώρα για να είναι κάποιος ουδέτερος», είπε ο Ζελένσκι, του οποίου ο συναισθηματικός και ανυπότακτος τόνος του στα τακτικά βιντεοσκοπημένα διαγγέλματά του έχουν χαρίσει στη χώρα του στήριξη στον πόλεμο, ο οποίος όπως είπε ο ίδιος έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 6.000 Ρώσους στρατιώτες.
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του μνημείου του Μπάμπι Γιαρ -ενός σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή-, ο Ζελένσκι είπε: «Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο».

«Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Πεθάναμε όλοι ξανά στο Μπάμπι Γιαρ. Παρότι η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ξανά και ξανά ότι αυτό δεν θα επαναλαμβανόταν. Δεν βλέπετε τι συμβαίνει; Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα εσείς, οι εκατομμύρια Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, να μη μείνετε σιωπηλοί. Γιατί ο ναζισμός γεννιέται μέσα από τη σιωπή. Φωνάξτε για τη δολοφονία αμάχων, φωνάξτε για τη δολοφονία των Ουκρανών».

Ο απολογισμός του πολέμου σύμφωνα με τη Μόσχα

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας:

  • Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το κέντρο της Χερσώνας και τους οικισμούς Tomak και Vasilievka. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί στους δυο τελευταίους παραδόθηκαν και κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα.
  • Τα στρατεύματα των φιλορώσων, με τη ρωσική υποστήριξη πυροβολικού, κατέλαβαν το Starobelsk και το Svatovo. Από την έναρξη της επιχείρησης έχουν προχωρήσει σε βάθος 75 χλμ.
  • Η Ρωσία επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις της SBU της Ουκρανίας στο Κίεβο με όπλα υψηλής ακρίβειας. Η μετάδοση υλικού από τον τηλεοπτικό πύργο σταμάτησε.
  • Η ρωσική στρατιωτική αεροπορία έπληξε 67 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία έχει αδρανοποιήσει 1.502 εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών: 51 θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, 38 S-300, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk M-1 και Osa, 51 σταθμούς ραντάρ.
  • Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταστράφηκαν 47 αεροσκάφη στο έδαφος και 11 στον αέρα, 472 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 62 συστήματα εκτόξευσης ρουκετών, 206 πυροβόλα και όλμοι, 336 ειδικά οχήματα και 46 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
  • Η Μαριούπολη είναι αποκλεισμένη.

 

Ουκρανία: Καταρρίψαμε δυο SU-25

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Κρεμλίνο: Ετοιμοι για νέες συνομιλίες με την Ουκρανία

Αντιπροσωπεία Ρώσων διαπραγματευτών είναι έτοιμη να συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Κιέβου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων, προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, για να υπονομεύσουν τη ρωσική οικονομία.

Λαβρόφ: Θετικό βήμα από Ουκρανία οι εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Zelenskiy ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο συζήτησης αυτών των εγγυήσεων με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεωτέρας, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι Ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή της Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

 Πηγές: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v