Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TotalEnergies: Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο φέρνει ελλείψεις στην Ευρώπη

Αδύνατη η διακοπή συμβολαίων με την Ρωσία, δίχως την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα. Απαράδεκτη η κατηγορία συνενοχής στα εγκλήματα πολέμου, δηλώνει ο CEO της εταιρείας Πάτρικ Πουγιανέ.

TotalEnergies: Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο φέρνει ελλείψεις στην Ευρώπη

Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα είναι τόσο εύκολη για τις ενεργειακές εταιρείες όσο η σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων αργού πετρελαίου, προειδοποίησε η TotalEnergies, υπερασπιζόμενη την απόφαση του ομίλου να διατηρήσει εταιρικά μερίδια στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν σταματήσουμε το ρωσικό αέριο, ξέρουμε ότι το χειμώνα του 2023 θα έχουμε πρόβλημα, τον Ιανουάριο του 2023 ίσως πρέπει να εξορθολογίσουμε τη χρήση αερίου, όχι για τα νοικοκυριά, αλλά χωρίς αμφιβολία για τις βιομηχανίες της Ευρώπης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πάτρικ Πουγιανέ στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταργήσει σταδιακά τις αγορές ρωσικού αργού και ντίζελ μέχρι το τέλος του 2022, μη ανανεώνοντας τα συμβόλαια και αντικαθιστώντας τις προμήθειες με εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν 25ετη συμβόλαια που δύσκολα σπάνε. 

«Οι ανταγωνιστές μου εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό αέριο, επειδή έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν ξέρουμε πώς να τα διακόψουμε, εκτός φυσικά αν οι κυβερνήσεις επιβάλουν κυρώσεις», δήλωσε ο Πουγιανέ, προσθέτοντας ότι η ομάδα συζητούσε το ενδεχόμενο αυτό με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «Αν σταματήσω το συμβόλαιό μου για το ρωσικό φυσικό αέριο, ξέρετε τι θα συμβεί; Θα πληρώσω αμέσως δισεκατομμύρια στους Ρώσους».

Η TotalEnergies βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής για την παρουσία της στη Ρωσία, αφού η BP, η Shell και άλλοι ανταγωνιστές δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν, αν και κανείς δεν έχει διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τις συμμετοχές τους σε ρωσικές επενδύσεις.

Ο Πουγιανέ δέχθηκε σφοδρή κριτική από ακτιβιστές καθώς και από το κόμμα των Πρασίνων της Γαλλίας, ώστε παραλίγο να ξεσπάσει σε κλάματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο να κατηγορηθεί ως συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v