Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα G7 στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Παρά την κοινή θέση της G7 για το πετρέλαιο δεν διαφαίνεται ότι οι χώρες παραγωγής πετρελαίου θα λάβουν υπόψη την έκκλησή τους. Το σήμα που έστειλε η Σαουδική Αραβία.

Κάλεσμα G7 στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 κάλεσαν την ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Το κάλεσμα περιλαμβανόταν στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος της G7 στη Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των προηγμένων βιομηχανικών οικονομιών.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι ο πόλεμος είχε προκαλέσει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, πυροδοτώντας άνοδο του πληθωρισμού που ασκεί τεράστια πίεση στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς και στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στη σύσφιξη των διεθνών αγορών, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει βασικό ρόλο».

Είπαν επίσης ότι είναι θέμα «ιδιαίτερα επείγουσας ανάγκης» για την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές διακοπές εφοδιασμού του αγωγού φυσικό αέριο, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η ΕΕ συζητά επίσης την επιλογή εμπάργκο στο ρωσικό αργό, αν και η Ουγγαρία είναι αντίθετη.

Παρά την κοινή θέση της G7 για το πετρέλαιο, δεν είναι σαφές εάν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου θα λάβουν υπόψη την έκκλησή τους για περισσότερη δράση. Η Σαουδική Αραβία αντιστέκεται στη δυτική πίεση να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, μείωσε την παραγωγή ως μέρος των συμφωνιών παραγωγής που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτού την αποκαταστήσει σταδιακά με ρυθμό 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι και βρίσκονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, οδηγώντας σε επικρίσεις κατά κρατών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, που έχουν με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα αυτόν τον μήνα ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι το Ριάντ ελπίζει «να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+... που περιλαμβάνει τη Ρωσία», επιμένοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας των παραγωγών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v