Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις δείκτες δείχνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τον πληθωρισμό

Αχτίδα αισιοδοξίας για τους καταναλωτές παγκοσμίως. Τι δείχνουν τα data για ηλεκτρονικά προϊόντα, ρούχα, έπιπλα και τρόφιμα. Ολο και περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας.

Τρεις δείκτες δείχνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τον πληθωρισμό

Ανάσα για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο δίνουν τρεις βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα σημερινά παγκόσμια επίπεδα πληθωρισμού καθώς, όπως φαίνεται, οι συγκεκριμένοι δείκτες απομακρύνονται από τα υψηλά τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή των ημιαγωγών -ένα βαρόμετρο κόστους τελικών ηλεκτρονικών προϊόντων τόσο διαφορετικών όπως φορητοί υπολογιστές, πλυντήρια πιάτων, λαμπτήρες LED και ιατρικές συσκευές που παραδίδονται παγκοσμίως- είναι τώρα στο ήμισυ από το peak του Ιουλίου 2018 και μειωμένη κατά 14% από τα μέσα της περασμένης χρονιάς.

Η τιμή spot για εμπορευματοκιβώτια -που μας λέει περισσότερα για τα έξοδα που μπορούμε να περιμένουμε αργότερα όσον αφορά π.χ. ρούχα, είδη πολυτελείας ή έπιπλα, επίσης παγκοσμίως- μειώθηκε κατά 26% από το ιστορικό υψηλό που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι τιμές των λιπασμάτων της Βόρειας Αμερικής -ένας δείκτης για το πού πηγαίνει ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων- είναι 24% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 8% στην ευρωζώνη και να αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο στις ΗΠΑ και στην Ασία επίσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να τον περιορίσουν.

Κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας -αν και θα υπάρξει μια καθυστέρηση πριν το χαμηλότερο κόστος των πρώτων υλών περάσει στις τιμές που βλέπουν οι αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v