Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση CER: Χάσιμο χρόνου το ψηφιακό ευρώ

Κίνδυνος να καταλήξουν φούσκα τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζει η λονδρέζικη δεξαμενή σκέψης. «Δεν έχουν να ωφεληθούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Προειδοποίηση CER: Χάσιμο χρόνου το ψηφιακό ευρώ

Τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, τα λεγόμενα CBDC, διατρέχουν τον κίνδυνο να αποβούν δαπανηρό χάσιμο χρόνου, εκτιμά η δεξαμενή σκέψη CER (Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση) με έδρα το Λονδίνο.

Η Ευρώπη -- μια από τις προηγμένες οικονομίες που εξετάζει την πρωτοβουλία -- θα πρέπει αντ' αυτού να χρησιμοποιήσει κανονισμούς για να κάνει φθηνότερες και πιο ανταγωνιστικές τις πληρωμές, αναφέρει σχετική έκθεση, προειδοποιώντας ότι τα προσδοκώμενα οφέλη και ο απόρρητος χαρακτήρας των CBDC δεν επαρκούν για να δελεάσουν τους καταναλωτές.

 

«Αν δεν υιοθετηθεί ευρέως, ένα CBDC θα είναι μια δαπανηρή αποτυχία και θα προωθήσει ελάχιστα τους στόχους των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο ερευνητής του Κέντρου Zach Meyers. «Η ΕΕ δεν πρέπει να αποσπάται από την προοπτική ενός ψηφιακού ευρώ -- που ακούγεται μεν εντυπωσιακό και συναρπαστικό, αλλά θα προσφέρει στους Ευρωπαίους λίγα οφέλη που δεν μπορούν ήδη να απολαύσουν».

Η πρωτοβουλία δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων διερευνάται σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και οι υποστηρικτές τους προβάλλουν πλεονεκτήματα που ξεκινούν από την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ένταξης (financial inclusion) και φτάνουν έως τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Χώρες όπως οι Μπαχάμες και η Νιγηρία επιτρέπουν ήδη στο κοινό να χρησιμοποιεί ψηφιακό νόμισμα. Οι ιθύνοντες στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι θα διασφαλίσουν ένα αρκετά ελκυστικό ψηφιακό ευρώ στο μέλλον, που δεν θα παραγκωνίζεται από άλλα μέσα πληρωμής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως θα δημιουργήσει το ψηφιακό ευρώ τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v