Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ενεργοποιεί το «επίπεδο συναγερμού» για το αέριο

Ξεκίνησε το β΄ στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. «Πρέπει όλοι να μειώσουμε την κατανάλωση. Είμαστε σε οικονομική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας. Εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας για τον χειμώνα.

Γερμανία: Ενεργοποιεί το «επίπεδο συναγερμού» για το αέριο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε σήμερα Πέμπτη τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε μια εθνική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας για τον χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών σταδίων.

«Είμαστε σε οικονομική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους καθώς η Γερμανία μπήκε στη Φάση 2 λόγω μειωμένης προμήθειας αερίου από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Βερολίνου περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

  • της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου
  • του συναγερμού
  • και της έκτακτης ανάγκης, με άμεση πλέον παρέμβαση του κράτους στην αγορά και στη διανομή του αερίου.

Ο υπουργός είπε επίσης πως ελπίζει ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στη βιομηχανία δεν θα χρειαστεί ποτέ να διανεμηθεί με δελτίο, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο. Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου ενισχύεται 5,8% και φτάνει στα 134,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Γερμανία φοβάται κλείσιμο στρόφιγγας από Ρωσία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ετήσια συντήρηση του κύριου αγωγού εξαγωγών της, για να διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χειμερινής ενεργειακής κρίσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, νωρίτερα αυτό τον μήνα η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%. Ο αγωγός, ένας από τους κύριους για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες από τα μέσα Ιουλίου, για τις ετήσιες καλοκαιρινές εργασίες του.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι ανησυχούν πως η Gazprom, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, μπορεί να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου το διάστημα που ο Nord Stream 1 θα είναι κλειστός για επισκευές, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

«Η κατάσταση του εφοδιασμού είναι αρκετά στενή πριν καν κλείσει ο Nord Stream 1», τόνισε αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v