Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο βλέπει η Morgan Stanley

Παρά τις νέες εκτιμήσεις η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρά σε αύξηση επιτοκίων σε κάθε της συνεδρίαση έως το τέλος του έτους, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Τελικός στόχος, επιτόκιο 0,75% τον Δεκέμβριο.

Υφεση στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο βλέπει η Morgan Stanley

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης επιδεινώνονται και οι «αρκούδες» έρχονται πιο κοντά τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς νέες διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν πιο ουσιαστικούς κινδύνους ύφεσης, εξηγούν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

«Υποβαθμίζουμε τις προοπτικές μας για την ανάπτυξη και βλέπουμε τώρα μια ήπια τεχνική ύφεση να ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο φέτος, μαζί με τη μειωμένη προσφορά ενέργειας από τη Ρωσία», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι πλέον πιο ουσιαστικοί αφού οι ευρωπαϊκές προοπτικές γύρω από τον ενεργειακό εφοδιασμό, πληθαίνουν. Στο βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, είχε υποτεθεί το εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αρνητικό σενάριο (bear case) περιστρεφόταν γύρω από την υπόθεση μιας πλήρους και απότομης διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές έχουν ενταθεί, κυρίως λόγω των πρόσφατων ειδήσεων σχετικά με τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες PMI και οι δείκτες καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος τείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των επίμονα υψηλών τιμών χονδρικής και λιανικής, της αυξημένης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και των προβλημάτων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι πιθανότητες ύφεσης υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης για την ευρωζώνη

«Παρόλο που δεν βρισκόμαστε ακόμη σε πτωτική πορεία, η κατεύθυνση φαίνεται σαφής. Ως εκ τούτου, αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, καθώς αναμένουμε τώρα ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε ήπια ύφεση από το 4ο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να αρχίσει να αυξάνεται ξανά το 2ο τρίμηνο του 2023, επίσης λόγω της ανάκαμψης της επενδυτικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την αυξανόμενη ανάγκη για αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της ενέργειας», εξηγεί η MS.

Το βασικό σενάριο βλέπει την ανάπτυξη στο 2,8% φέτος και στο 0,2% το 2023, ενώ το κακό σενάριο σε 2,3% φέτος και -0,7% το 2023. Στον αντίποδα, το θετικό σενάριο είναι με +3,6% φέτος και +2,8% το 2023.

Η ΕΚΤ μεταξύ πληθωρισμού, κατακερματισμού... και ανάπτυξης

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, παγιδευμένη μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού, της ανάγκης να αποφύγει το χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη. Ενώ μια ύφεση θα πρέπει να μετριάσει τις βασικές πληθωριστικές πιέσεις, ανακουφίζοντας έτσι τις ανησυχίες για αυτό , τονίζουμε επίσης ότι μια ύφεση θα προκαλούσε ένα περαιτέρω αρνητικό σοκ στην πλευρά της προσφοράς, που πιθανώς θα ωθούσε τις τιμές της ενέργειας, και τελικά τον γενικό πληθωρισμό, περαιτέρω προς τα πάνω, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Ως εκ τούτου, εμμένουμε στο βασικό μας σενάριο και βλέπουμε την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το τέλος του έτους, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει σε 0,75% τον Δεκέμβριο, αν και πιστεύουμε επίσης ότι θα μπορούσε να σταματήσει την αύξηση μετά το Σεπτέμβριο, εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν από εδώ και πέρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v