Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη-εκλογές: Νέο ναυάγιο στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ

Οι πολύπαθες εκλογές στη Λιβύη θα περιμένουν κι άλλο. Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι σχετικές συνομιλίες στη Γενεύη, παρότι «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος». Η χώρα παραμένει χωρισμένη, μοιρασμένη σε δύο κυβερνήσεις.

Λιβύη-εκλογές: Νέο ναυάγιο στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των προέδρων των δύο αντιπάλων νομοθετικών σωμάτων της Λιβύης για το συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγούσε στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

«Μολονότι στους τρεις κύκλους διαβουλεύσεων στο Κάιρο και σ' αυτόν της Γενεύης επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, εντούτοις παραμένει ανεπαρκής», ανέφερε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς μετά το πέρας των τριήμερων συνομιλιών στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ των αντιπάλων πλευρών αλλά και εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων που σημειώνονται ολοένα και συχνότερα στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυριότερη διαφωνία αφορά τα πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και τη δυνατότητά τους να είναι υποψήφιοι, όπως ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουίλιαμς αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις εξουσίες που θα διαθέτουν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και οι τοπικές αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v