Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο πατάει η τιμή του αερίου, στα €206 η μεγαβατώρα

Μικρές ανάσες μετά το 6ήμερο ράλι. Σταθερή τροφοδοσία της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας. Σε αντιπαράθεση Gazprom και Siemens Energy για τις τουρμπίνες και τη συντήρησή τους.

Φρένο πατάει η τιμή του αερίου, στα €206 η μεγαβατώρα

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ολοκλήρωσαν ένα εξαήμερο ράλι αφού οι ροές του ρωσικού αγωγού προς την ήπειρο παρέμειναν σε μειωμένα επίπεδα, μετά την πρόσφατη αστάθεια.

Οι αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, τον κύριο σύνδεσμο φυσικού αερίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν σταθερές αφού η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στο 20% περίπου της δυναμικότητας του αγωγού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ροές προς την ήπειρο μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο που ήταν τον περασμένο μήνα, με βάση τα δεδομένα του δικτύου. 

Η πτώση των τιμών μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση στην ΕΕ, η οποία σπεύδει να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα και να αποτρέψει τη συρρίκνωση της προσφοράς για να μην οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης την Τετάρτη ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεπερνώντας τα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom και η Siemens Energy βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη συντήρηση τουρμπίνας για τον Nord Stream. Την Τετάρτη, η Gazprom είπε ότι μόνο μία μονάδα συμπίεσης αερίου λειτουργεί στον σταθμό Portovaya στη Ρωσία και οι τουρμπίνες σε άλλες μονάδες απαιτούν προγραμματισμένη συντήρηση ή επισκευή. Ωστόσο, η Siemens είπε ότι δεν είχε λάβει αναφορές ζημιών και υποθέτει ότι οι τουρμπίνες λειτουργούν κανονικά.

Η Μόσχα έχει κρατήσει τις αγορές φυσικού αερίου σε αγωνία για το αν θα συρρικνώσει περαιτέρω τις ροές, γεγονός που έχει διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα. 

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έφτασε να υποχωρεί έως και 5,3%, στα 194,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, αυτή την ώρα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στο +0,3%, στα €206.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v