Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταμάτησε η ροή ρωσικού πετρελαίου στο νότιο τμήμα του αγωγού Druzhba

Επεστράφη λόγω κυρώσεων η πληρωμή που έκανε προς την Ουκρανία η ρωσική Transneft για τα τέλη διαμετακόμισης. Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία οι αγοραστές.

Σταμάτησε η ροή ρωσικού πετρελαίου στο νότιο τμήμα του αγωγού Druzhba

Η Ουκρανία ανέστειλε τις ροές ρωσικού πετρελαίου στη νότια Ευρώπη από τις 4 Αυγούστου, επειδή οι δυτικές κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μην εισπράξει τα τέλη διαμετακόμισης από τη Μόσχα, δήλωσε την σήμερα η Transneft που έχει τον έλεγχο του αγωγού.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Transneft ανέφερε ότι πραγματοποίησε πληρωμές για τη διαμετακόμιση πετρελαίου Αυγούστου στην εταιρεία Ukrtransnafta της Ουκρανίας στις 22 Ιουλίου, αλλά τα χρήματα εστάλησαν πίσω στις 28 Ιουλίου, καθώς η πληρωμή δεν ολοκληρώθηκε.

Η Gazprombank, η οποία διαχειρίστηκε την πληρωμή, είπε ότι τα χρήματα επιστράφηκαν λόγω των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Transneft.

Η Ρωσία συνήθως προμηθεύει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η ουγγρική MOL και Unipetrol, που ελέγχονται από την PKN Orlen, είναι οι κύριοι αγοραστές πετρελαίου μέσω της διαδρομής, ενώ οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Tatneft είναι οι κύριοι προμηθευτές πετρελαίου.

Η MOL, η PKN Orlen και η Ukrtransnafta δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις ροές αγωγών φυσικού αερίου σε πολλά μέλη της ΕΕ, επικαλούμενη προβλήματα με τη συντήρηση του στροβίλου στον αγωγό Nord Stream 1 καθώς και κυρώσεις κατά ορισμένων αγοραστών που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «μη φιλικές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v