Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιαλτικό σενάριο Μόσχας για διπλάσιες τιμές φυσικού αερίου

Επικαιροποιούνται όλες οι προβλέψεις όσο οι τιμές σπάνε τα κοντέρ και οι ροές μειώνονται. Αντίθετα, η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται. «Η ρωσική οικονομία ανταποκρίνεται καλύτερα από το αναμενόμενο στις κυρώσεις». Αναλυτικός πίνακας.

Εφιαλτικό σενάριο Μόσχας για διπλάσιες τιμές φυσικού αερίου

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, δεδομένου ότι μειώνονται οι εξαγωγές μέσω αγωγών, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025. Το 2023 η τιμή εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα 471,8 δολ. ανά 1.000 κ.μ. Τις σχετικές προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας αποκαλύπτει το Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο προβλέπει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα πέσουν στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, έναντι πρόβλεψης 185 bcm τον Μάιο και έναντι εξαγωγών 205,6 bcm το 2021. Οι όγκοι θα συνεχίσουν να μειώνονται και πέραν του τρέχοντος έτους, αναφέρεται.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν μειωθεί αφού έκλεισε μια διαδρομή λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και επίσης καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια όπως ζητά η Μόσχα, ενώ παράλληλα εδώ και κάποιο διάστημα ξέσπασε διαμάχη Ρωσίας-Γερμανίας αναφορικά με επισκευές σε τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1. Ως αποτέλεσμα, γράφει το Reuters, οι τιμές έχουν αυξηθεί.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή φυσικού αερίου της Gazprom είχε προβλεφθεί ότι θα βρίσκεται στα 730 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολ. ανά 1.000 cm πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 523,3 δολ. ανά 1.000 cm.

Μετά τους περιορισμούς των κυρώσεων και καθώς οι Ασιάτες αύξησαν τις αγορές τους, η Ρωσία άρχισε να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου της, αυξάνοντας και τις προβλέψεις της για παραγωγή και εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, αναφέρει το έγγραφο.

Η Gazprom είπε επίσης ότι αυξάνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες. Η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι υψηλότεροι όγκοι εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσουν τη Ρωσία να κερδίσει 337,5 δισ. δολάρια το 2022 και 255,8 δισ. δολάρια το 2023 από τις εξαγωγές ενέργειας. 

Πέρυσι, η Ρωσία εισέπραξε 244,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας υποδηλώνουν ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς ανταποκρίνεται στις κυρώσεις καλύτερα απ' ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα.

Στον πίνακα που παρουσιάζει το Reuters απεικονίζονται οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας. Οι προβλέψεις Μαΐου εμφανίζονται σε αγκύλες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v