Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Πούτιν, απειλές για πυρηνικά

Θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα, δεν μπλοφάρω, σημείωσε. Προειδοποίησε τη Δύση ότι εάν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με όλο το τεράστιο οπλοστάσιό της. Καλούνται 300.000 έφεδροι. «Στόχος μας η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Πούτιν, απειλές για πυρηνικά

Την πρώτη επιστράτευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ξεκινάει από σήμερα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters.

«Στην επιστράτευση θα υπόκεινται μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα», σημείωσε. Το Διάταγμα έχει υπογραφεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Reuters, προειδοποίησε τη Δύση ότι εάν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με τη δύναμη όλου του τεράστιου οπλοστασίου της.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία» και απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν η Ουκρανία συνεχίσει τις επιθετικές της επιχειρήσεις.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι χρησιμοποιεί «πυρηνικό εκβιασμό» εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύτηκε: «Αν απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Σχετικά με τα προτεινόμενα δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι «στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι σε αυτές τις ιστορικές περιοχές στην Ουκρανία δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό των "νεοναζί", η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που είναι κοντά της να τους διαλύσουν οι δήμιοι και να μην ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους». «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι περίπου 300.000 έφεδροι θα κληθούν κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης. Πρόσθεσε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των «τεράστιων πόρων» της Ρωσίας, των σχεδόν 25 εκατ. ανθρώπων.

Κίεβο: Προβλέψιμη η ρωσική επιστράτευση, δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο του

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός "απρόκλητου πολέμου" και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων), έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

"Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων", έγραψε ο ίδιος.

"Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ", έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Η αντίδραση ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Κίνας

Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσε στο Sky News η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση -δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας και ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ. «Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια. Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

“Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει”, τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS. “Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι”, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

“Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό”, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Financial Times, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v