Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη 20% στο φυσικό αέριο, κόντρα Gazprom-Naftogaz

Μετά τα φερόμενα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream ανοίγει νέο μέτωπο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Η ρωσική Gazprom απειλεί να διακόψει τις πληρωμές προς την ουκρανική εταιρεία για μεταφορά αερίου στη Γηραιά Ηπειρο.

Εκρηξη 20% στο φυσικό αέριο, κόντρα Gazprom-Naftogaz

Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα ότι απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz σε ότι αφορά διαδικασίες διαιτησίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου και έχει ενημερώσει το διαιτητικό δικαστήριο.

Ανοίγει έτσι ένα ακόμα μέτωπο στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά από αυτό με τα φερόμενα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Η ανακοίνωση της είδησης είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (σ.σ. η άνοδος είχε ξεκινήσει νωρίτερα μετά τις ειδήσεις για τους αγωγούς Nord Stream), που λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς σε όλη την Ευρώπη. Εσπασε εκ νέου το φράγμα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα και κινήθηκε στα 208 ευρώ, με άνοδο σχεδόν 20% (στο παρακάτω γράφημα η ενδοημερήσια μεταβολή της τιμής). 

Η Gazprom, όπως μεταδίδει το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

Η Naftogaz είχε κινήσει νέα διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι η ρωσική εταιρεία δεν πλήρωσε για την παρεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Η εταιρεία υποστήριξε πει ότι «τα κεφάλαια δεν καταβλήθηκαν από την Gazprom, ούτε εγκαίρως, ούτε εξ ολοκλήρου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι η Naftogaz δεν είχε «κατάλληλους λόγους» να απορρίψει τις υποχρεώσεις της για μεταφορά αερίου μέσω του σημείου Sokhranovka, μια βασική οδό για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τον Μάιο, η Ουκρανία ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Sokhranovka, απ' όπου διέρχονταν σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Μόσχα για την κίνηση και λέγοντας ότι θα μεταφέρει τις ροές αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v