Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Δημιουργείται νομική βάση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μαύρη λίστα» με ιδιώτες που παραβιάζουν τις κυρώσεις. Νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών με τη Ρωσία.

Η πρόταση Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την πρόταση για το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή τα «δημοψηφίσματα» τα οποία ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει και θεωρεί περαιτέρω «κλιμάκωση» από την πλευρά της Μόσχας.

Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται περιλαμβάνει:

  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.
  • Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις (στη λίστα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, ολιγάρχες). Στη λίστα περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κάποιους που διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και σε αυτή την ομάδα δεν περιλαμβάνονται μόνο Ρώσοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v