Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Φινλανδία εξαφάνισε και το τελευταίο άγαλμα του Λένιν

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα ξηλώνει όλα τα σοβιετικά μνημεία, σ' ένα είδος αντικομμουνιστικής και φιλονατοϊκής γιορτής-εκτόνωσης. Τελευταίο επεισόδιο «Good bye, Lenin» στην πόλη Κότκα.

Η Φινλανδία εξαφάνισε και το τελευταίο άγαλμα του Λένιν

Το τελευταίο άγαλμα του Λένιν στη Φινλανδία απομακρύνθηκε σήμερα Τρίτη. Στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί η αφαίρεση μνημείων που συνδέονται με την ΕΣΣΔ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Την «εκδήλωση» πήγαν για να παρακολουθήσουν δεκάδες άνθρωποι στην πόλη Κότκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κάποιοι με σαμπάνια.

Το μπρούτζινο άγαλμα του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, το τελευταίο που παρέμενε όρθιο στη Φινλανδία, χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, ανυψώθηκε από γερανό και στη συνέχεια ξεφορτώθηκε σε φορτηγό, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας άνδρας, που καθόταν μόνος σ' ένα παγκάκι, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απομάκρυνση του αγάλματος κρατώντας μια σημαία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Σπουδαίο πράγμα η αφαίρεση του αγάλματος του ιδρυτή ενός από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο», δήλωσε από την άλλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 77χρονος Μάτι Λεϊκόνεν, που βρισκόταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το άγαλμα, που απεικονίζει τον Λένιν σε στάση στοχασμού με το χέρι στο μάγουλό του, «είχε γίνει αγαπητό σε κάποιους, ή τουλάχιστον γνώριμο», είπε ο διευθυντής δημοτικών υπηρεσιών της Κότκα Μάρκου Χανόνεν. Αλλά πολλοί ζήτησαν την απομάκρυνσή του «επειδή αντικατοπτρίζει μια περίοδο καταστολής στη φινλανδική ιστορία».

Η Φινλανδία, μετά από δύο πολέμους κατά της ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αποδεχτεί την ουδετερότητά της στον Ψυχρό Πόλεμο, με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναδεχτεί εισβολή από τη Μόσχα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αυτή η πολιτική παρέμεινε στην ιστορία με τον όρο «φινλανδοποίηση».

Το άγαλμα του Λένιν είχε προσφερθεί στην πόλη Κότκα το 1979 από τον εσθονικό δήμο Ταλίν, που τότε ανήκε στην ΕΣΣΔ. Είχε δεχτεί βανδαλισμούς κάποιες φορές, και το Ελσίνκι είχε ζητήσει συγγνώμη από τη Μόσχα, όταν κάποτε ένα χέρι του αγάλματος βάφτηκε κόκκινο, τονίζει η εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η αφαίρεση του αγάλματος του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν η τελευταία μιας σειράς απομακρύνσεων σοβιετικών μνημείων στη Φινλανδία. Τον Απρίλιο, στην πόλη Τούρκου (νοτιοδυτικά) αφαιρέθηκε μια προτομή του Λένιν από κεντρικό σημείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο, το Ελσίνκι αφαίρεσε ένα μπρούτζινο άγαλμα με τίτλο «Παγκόσμια ειρήνη», μνημείο που δώρισε η Μόσχα το 1990.

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Φινλανδία αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, ως άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από κοινού με τη Σουηδία, μένει ακόμη να επικυρωθεί από δύο μέλη του ΝΑΤΟ: την Ουγγαρία και την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v