Χτυπήματα-αντίποινα από Ρωσία σε Κίεβο και μεγάλες ουκρανικές πόλεις

Εκρήξεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, στον απόηχο της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας. Επιθέσεις σε Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ, Ζιτομίρ και Ζαπορίζια. Εκτόξευσαν 75 πυραύλους σε όλη τη χώρα, λέει το Κίεβο. Ζελένσκι: «Υπάρχουν νεκροί, προσπαθούν να μας αφανίσουν».

Χτυπήματα-αντίποινα από Ρωσία σε Κίεβο και μεγάλες ουκρανικές πόλεις

Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισαν το Κίεβο και μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα ενώ εκρήξεις καταγράφονται και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, σε μια συντονισμένη επίθεση που μοιάζει να «απαντά» στην εκτίναξη της γέφυρας στην Κριμαία από τους Ουκρανούς.  

Οι ρωσικές επιθέσεις στόχευσαν στις ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα. Δεύτερος στόχος ήταν οι άνθρωποι, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χρονική στιγμή των επιθέσεων ήταν προσεκτικά επιλεγμένη για να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. 

Ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για 75 πυραυλικές επιθέσεις από τη Μόσχα, με την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου να καταρρίπτει τους 41 εξ αυτών. 

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitalii Klitchko ανέφερε εκρήξεις στο Shevchenko, μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Κιέβου που περιλαμβάνει την ιστορική παλιά πόλη καθώς και πολλά κυβερνητικά γραφεία.

Η Lesia Vasylenko, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter που δείχνει ότι τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε έναν πρώτο απολογισμό των θυμάτων από τα χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η αστυνομία του Κιέβου κάνει λόγο για τουλάχιστον 5 νεκρούς και 12 τραυματίες

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης στο Κίεβο είπε στο AP ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Οι διασώστες εργάζονται τώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες, είπε η Σβιτλάνα Βοντόλαγκα.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.

 

 

Εκρήξεις σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις

Τις εκρήξεις άκουσαν δημοσιογράφοι του AP και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα βομβαρδισμών. Επίσης το πρωί της Δευτέρας, δημοσιογράφοι του Associated Press ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης Ντνίπρο ενώ ουκρανικά μέσα κάνουν λόγο για χτυπήματα τόσο στο Λβιβ όσο και στο Τερνόπιλ και το Ζιτομίρ στα δυτικά της χώρας.

Οι πρόσφατες μάχες επικεντρώθηκαν στις περιοχές ακριβώς βόρεια της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της Ζαπορίζια, όπου έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν τη νύχτα του Σαββάτου από ρωσικά κατεχόμενες περιοχές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Κυριακής, με τον τοπικό κυβερνήτη να δηλώνει ότι έχει καταστραφεί ένα εμπορικό κέντρο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Κυριακή την επίθεση που κατέστρεψε την τεράστια γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με το προσαρτημένο έδαφος της Κριμαίας «τρομοκρατική ενέργεια» που οργανώθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Ζελένσκι: Προσπαθούν να μας εξαφανίσουν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στις εκρήξεις που συγκλόνισαν πόλεις σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εξαφανίσει τη χώρα του «από προσώπου γης».

«Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης... να καταστρέψουν τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στο σπίτι (στη Ζαπορίζια). Σκοτώνετε ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Ντνίπρο και το Κίεβο», είπε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής δεν σταματούν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Υπάρχουν πυραυλικά χτυπήματα. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

«Πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τηην Ουκρανία. Η μόνη τακτική του Πούτιν είναι η τρομοκρατία σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν προούμαστε. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη. Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλά με πυραύλους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο Μπελγκορόντ της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters.

Οι μάρτυρες ανέφεραν ένα δυνατό κρότο και ότι τα παράθυρα έτρεμαν.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους προκλήθηκε από εκρήξεις πυρομαχικών σε χωματερή.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπελγκορόντ, Vyacheslav Gladkov, δήλωσε ότι σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά συνοριακών χωριών τη Δευτέρα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Σε καταφύγιο στο Κίεβο φυγαδεύτηκε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

Σε καταφύγιο ξενοδοχείου στο Κίεβο βρίσκεται ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς με την ομάδα του, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ρέιντερς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σειρά εκρήξεων στο κέντρο του Κιέβου σήμερα το πρωί. Χάρη στη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού ασφαλείας, η ομάδα μου και εγώ μεταφερθήκαμε γρήγορα στο καταφύγιο του ξενοδοχείου. Είμαστε ασφαλείς και περιμένουμε ενημερώσεις».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v