Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Ποτέ δεν μιλήσαμε για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Νέα επίθεση του Ρώσου προέδρου στη Δύση: Τυφλωμένη από αποικιοκρατική νοοτροπία, προσπαθεί να περιορίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες, «αλλά το Κίεβο αρνείται, ποδηγετούμενο από τη Δύση». Έπλεξε το εγκώμιο Ερντογάν.

Πούτιν: Ποτέ δεν μιλήσαμε για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

H Ρωσία ποτέ δεν μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο έχει την τεχνολογία να δημιουργήσει και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση, κατονομάζοντας μάλιστα την τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας, έχει επιδοθεί σε «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια - που βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, είπε, επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μόνο ως άμυνα, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, είπε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσιγκτον στις προτάσεις της για συνομιλίες με θέμα τη «στρατηγική σταθερότητα».

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για το Ουκρανικό, επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά το Κίεβο έχει αποφασίσει να μη συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει η Δύση να δώσει το σύνθημα ώστε η Ουκρανία να αλλάξει θέση και να προσέλθει σε συζητήσεις με στόχο την επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, είπε.

Οι τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις έχουν εξελιχθεί σε συστημική κρίση και αυτό περιλαμβάνει και την οικονομική σφαίρα, υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως εξήγησε, γινόμαστε μάρτυρες του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ταϊβάν.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η Δύση παίζει ένα επικίνδυνο και αιματηρό παιχνίδι. Την κατηγόρησε ότι τυφλώνεται από αποικιοκρατική νοοτροπία και προσπαθεί να περιορίσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων, καθώς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί δίκαια την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.

Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν αυτό που θεωρούν «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, αλλά η Ρωσία δεν θα δεχόταν ποτέ οι δυτικές χώρες να της πουν τι να κάνει. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σκέφτεται συνεχώς Ρώσους στρατιώτες που έπεσαν στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Χαιρέτισε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως «ισχυρό ηγέτη», που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δεν είναι πάντα «εύκολος εταίρος», είπε, όμως πάντα η Τουρκία ήταν «φερέγγυα» και είχε την επιθυμία να συνάψει συμφωνίες.

Πούτιν εφ' όλης της ύλης: Στρεφόμαστε προς Ανατολάς

Στην πολύωρη ομιλία του στο πλαίσιο του think-tank Valdai Discussion Club στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται σε επίπεδο «άνευ προηγουμένου», χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «στενό φίλο».

Αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε ότι αξίζει σεβασμό, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ενισχύει τις σχέσεις με το Ριάντ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ και τον OPEC+ επειδή συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, κίνηση που θεωρήθηκε ευνοϊκή στις προσπάθειες της Ρωσίας να προστατεύσει την οικονομία της.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου στην Ινδονησία, προσθέτοντας πως, αν δεν συμμετάσχει ο ίδιος, θα στείλει στη θέση του ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Η ρωσική οικονομία, ανέφερε, ξεπέρασε την «κορυφή» της αναταραχής από τις δυτικές κυρώσεις και προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυτικές απόπειρες για «κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας απέτυχαν.

Η Ρωσία, είπε, δεν χρειάζεται να κρατικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, ήταν «δώρο» σε εγχώριους επενδυτές και επιχειρήσεις το ότι πλήθος δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία θα αφήσει τους εταίρους της στην Ασία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τεράστιων ενεργειακών πόρων της χώρας, καθώς η Μόσχα στρέφει την οικονομία της προς τα ανατολικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v