Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ για το νικέλιο ετοιμάζει η Ινδονησία

Η μεγαλύτερη προμηθευτής στον κόσμο αναζητά μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς για μέταλλα που είναι απαραίτητα στην κατασκευή μπαταριών. Ποια είναι τα «αγκάθια» στον σχεδιασμό.

Καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ για το νικέλιο ετοιμάζει η Ινδονησία

Η Ινδονησία μελετά τη δημιουργία ενός καρτέλ παρόμοιου με τον ΟΠΕΚ για το νικέλιο και άλλα βασικά μέταλλα μπαταριών.

Ο Bahlil Lahadalia, υπουργός Επενδύσεων της χώρας, είπε ότι η Τζακάρτα εξετάζει μηχανισμούς παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ, η ομάδα των 13 πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προμήθεια μετάλλων που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση.

«Βλέπω την αξία της δημιουργίας του ΟΠΕΚ για τη διαχείριση του εμπορίου πετρελαίου για να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα σε πιθανούς επενδυτές και καταναλωτές», είπε σε συνέντευξή του. «Η Ινδονησία μελετά τη δυνατότητα να σχηματίσει μια παρόμοια δομή διακυβέρνησης όσον αφορά τα ορυκτά που έχουμε, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου».

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, παράγοντας το 38% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CRU. Κατέχει το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αποθεμάτων μετάλλου.

Ερωτηθείσα εάν είχε έρθει σε επαφή με άλλους μεγάλους παραγωγούς νικελίου σχετικά με την ιδέα του καρτέλ, το υπουργείο Επενδύσεων είπε ότι εξακολουθεί να διαμορφώνει μια δομή που θα μπορούσε να προτείνει.

Οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού καρτέλ για τον έλεγχο των παγκόσμιων τιμών του νικελίου δεν θα ήταν καθόλου απλή, επισημαίνουν οι Financial Times. Η Ρωσία προμηθεύει το ένα πέμπτο του νικελίου υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία είναι επίσης μεγάλοι παραγωγοί. Ωστόσο, η Ινδονησία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ενα πρόβλημα είναι ότι η Ινδονησία βασίζεται σε ξένες εταιρείες όπως η κινεζική Tsingshan, η μεγαλύτερη παραγωγός ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο και η Vale της Βραζιλίας για την εξόρυξη νικελίου. Μεταξύ των ισχυρών χωρών του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία, η παραγωγή πετρελαίου κυριαρχείται από κρατικές εταιρείες.

Η Ινδονησία ήταν αρχικά μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά ανέστειλε τη συμμετοχή της λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών του πετρελαίου στην οικονομία της και για τις επιπτώσεις των περικοπών παραγωγής του καρτέλ στα κρατικά οικονομικά της. Η Ινδονησία έγινε καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου το 2004.

Οι δυνατότητες της χώρας να προμηθεύει νικέλιο για μπαταρίες είναι επίσης ακόμη εκκολαπτόμενες. Μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι υλικό χαμηλότερης καθαρότητας και απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία για τη μετατροπή του σε υλικό μπαταρίας.

Ο Frank Fannon, διευθύνων σύμβουλος της Fannon Global Advisors και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους, είπε ότι ένα καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ για μέταλλα μπαταριών θα «παγώσει τις δυτικές επενδύσεις» στον τομέα του νικελίου της Ινδονησίας.

Το «τρίγωνο λιθίου» της Χιλής, της Αργεντινής και της Βολιβίας είχε προηγουμένως διαφημίσει τη δημιουργία μιας ομάδας παρόμοιας με τον ΟΠΕΚ για τον έλεγχο της παγκόσμιας προσφοράς και της τιμολόγησης του μετάλλου. Ωστόσο το σχέδιο δεν φαίνεται να προχωρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v