Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτινάχθηκαν οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα

Στο πιο υψηλό από το 2017 οι αποστολές τον Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαλάρωσε τους περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά του εμπορεύματος τον Σεπτέμβριο, για να καταπολεμήσει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως.

Εκτινάχθηκαν οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα

Κοντά σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ επέστρεψαν οι θαλάσσιες εξαγωγές άνθρακα της Ρωσίας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους περιορισμούς στη μεταφορά του εμπορεύματος, καθιστώντας ευκολότερο τον αναπροσανατολισμό όγκων προς την Ασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αποστολές τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν 16,6 εκατομμύρια τόνοι -λίγο λιγότερο από το επίπεδο του Ιουνίου, που ήταν το υψηλότερο από το 2017- όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler. Οι εξαγωγές έχουν υποχωρήσει λίγο από τότε, σε ευθυγράμμιση με την κανονική εποχική αστάθεια.

Η Ρωσία είναι παραδοσιακά μεταξύ των τριών κορυφαίων εξαγωγέων άνθρακα στον κόσμο, αν και ο κλάδος αντιπροσωπεύει μόνο ένα κομμάτι της ρωσικής οικονομίας.

«Οι προορισμοί αποστολής άνθρακα έχουν αλλάξει από την αρχή του έτους, με την Τουρκία να είναι ένα από τα κλειδιά της ρωσικής επιτυχίας, ενώ η Κίνα συνέβαλε επίσης», δήλωσε μέσω e-mail ο αναλυτής της Kpler, Viktor Katona. Οι πωλήσεις μειώθηκαν όταν τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε.

Η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα και άλλων αγαθών στο μπλοκ από τις 10 Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, λέγοντας ότι η παροχή υπηρεσιών -όπως η ναυτιλία, η χρηματοδότηση και η ασφάλιση- πρέπει να επιτρέπεται για τη μεταφορά άνθρακα και άλλων προϊόντων εκτός της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως. 

Ωστόσο, εξετάζει την απαγόρευση νέων επενδύσεων στον εξορυκτικό τομέα της Ρωσίας. Οι περιορισμοί θα αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, με στόχο ακόμη ένα χτύπημα κατά της ρωσικής οικονομίας και της χρηματοδότησης του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v