Ρωσική απάντηση στο πλαφόν πετρελαίου: Πόσο θα ρίξει την παραγωγή

Κατά πόσες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή της η Μόσχα. Αλμα κάνουν οι τιμές στο άκουσμα της είδησης. Το 2023 θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα γίνει hub φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ρωσική απάντηση στο πλαφόν πετρελαίου: Πόσο θα ρίξει την παραγωγή

Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000-700.000 βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023, ως απάντηση στο ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά στις εξαγωγές αργού της χώρας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak.

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε εν μέρει την παραγωγή μας στις αρχές του επόμενου έτους», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, προσθέτοντας ότι οι όγκοι αντιστοιχούν σε περίπου 5%-6% αυτού που αντλεί τώρα η Ρωσία.

Ενώ χαρακτήρισε το ποσό ως «ασήμαντο», μια περικοπή αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να συσφίξει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, σε μια εποχή που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση στην Κίνα θα ανακάμψει, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Νόβακ, ο κύριος διαπραγματευτής της Μόσχας στον ΟΠΕΚ+ και ο βασικός κυβερνητικός αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει το αργό της σε αγοραστές και χώρες που χρησιμοποιούν το δυτικό πλαφόν.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι θα υπογράψει διάταγμα για την απάντηση της χώρας του στο ανώτατο όριο τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα περιλαμβάνει «προληπτικά μέτρα», είπε, χωρίς να διευκρινίσει.

Αλμα κάνουν οι τιμές στο άκουσμα της είδησης, ενισχύονται πάνω από 1%, με το αμερικανικό αργό στα 78 δολάρια και το μπρεντ στα 82 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο Νόβακ πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση για το αν θα γίνει hub φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ληφθεί το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v