Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η ψαλίδα στο εμπορικό έλλειμμα της Κίνας με τη Ρωσία

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έδωσε τον τόνο. Οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία αυξήθηκαν σε αξία κατά 41,4% το 2022. Πώς το Πεκίνο, ωστόσο, αποφεύγει τον πληθωρισμό.

Ανοίγει η ψαλίδα στο εμπορικό έλλειμμα της Κίνας με τη Ρωσία

Το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας με τη Ρωσία χτύπησε ρεκόρ 38 δισ. δολαρίων πέρυσι, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αγόρασε αγαθά αξίας 114,1 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία το 2022, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας απ' όλο τον κόσμο αυξήθηκαν μόλις 1,1% για το έτος. Οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν περίπου 13%, στα 76,1 δισ. δολάρια

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικούς αγοραστές ρωσικού αργού -οι άλλοι δύο είναι η Ινδία και η Τουρκία-,  ύστερα από την επιβολή κυρώσεων των G7 και ΕΕ ως απάντηση στην εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στην αμερικανόπνευστη επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο απολαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις από πλευράς Μόσχας.

Η ζήτηση ενέργειας στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί μάλιστα φέτος, καθώς το Πεκίνο ανοίγει ξανά την οικονομία μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα Covid.

Οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία αυξήθηκαν σε αξία κατά 41,4% πέρυσι έναντι του 2021, παρότι ο όγκος μειώθηκε κατά 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Αυτό αντανακλά τον αντίκτυπο των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Η Κίνα, ωστόσο, κατάφερε να αποφύγει τις συνεχείς αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα, καθώς στην ουσία η κυβέρνηση παρενέβη για να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές. Ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε 2% πέρυσι.

Η απειλή του εισαγόμενου πληθωρισμού θα παραμείνει το 2023, δεδομένης της συνεχιζόμενης αστάθειας των διεθνών τιμών εμπορευμάτων, δήλωσε ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις Wan Jinsong, ωστόσο η Κίνα, υποστήριξε, είναι «σίγουρη και ικανή» ώστε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v