Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλίν εναντίον ΗΠΑ: Αν μας βάλουν όρους για τα F-16, θα ψάξουμε αλλού

«Εάν συσχετίσουν τα F-16 με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και αν δώσουν F-35 στην Ελλάδα, δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια». Τι λέει η τουρκική αντιπολίτευση για Ελλάδα-Αιγαίο.

Καλίν εναντίον ΗΠΑ: Αν μας βάλουν όρους για τα F-16, θα ψάξουμε αλλού

Βολές κατά πάντων, με αιχμή τα εξοπλιστικά και τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτόξευσε εκ νέου η Αγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο -και κάνοντας αναφορά στον Ρόμπερτ Μενέντεζ- ο Ι. Καλίν υπογράμμισε ότι, «εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους».

«Αν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό ως προϋπόθεση, και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά».

Ο Ι. Καλίν τόνισε ότι «το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της αεροπορίας μας, αλλά και για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι, «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τον εκσυγχρονισμό και για τις ανάγκες τους, θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Ερωτηθείς αν τελειώνει το πρόγραμμα των F-16 εφόσον οι ΗΠΑ θέσουν προϋποθέσεις, απάντησε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε και το συζητάμε. Ομως, υπ' αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Tι λέει η τουρκική αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά

Εν τω μεταξύ, αναφορές και στην Ελλάδα περιλαμβάνει το «Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» της συμμαχίας των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής, τα έξι τουρκικά κόμματα συμφωνούν ότι θα σέβονται αμοιβαία «την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας», όπως επίσης και ότι «δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Ειδικά για τα ελληνοτουρκικά αναφέρουν ότι θα επιλυθούν άλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, «με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στο Αιγαίο, που «θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας». «Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», προσθέτουν τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v