Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Η Δύση ξεκίνησε σύγκρουση, ήθελε απεριόριστη εξουσία

Η Μόσχα αποσύρεται από τη συμφωνία με ΗΠΑ για τα πυρηνικά, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Δύση σπέρνει το χάος... Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τον πόλεμο, η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία».

Πούτιν: Η Δύση ξεκίνησε σύγκρουση, ήθελε απεριόριστη εξουσία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενημέρωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη ρωσική ελίτ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή που πυροδότησε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του, που παραδόθηκε σε μέλη και των δύο τμημάτων του κοινοβουλίου και σε στρατιωτικούς διοικητές και στρατιώτες, όπως τα μεταδίδει το Reuters.

«Κάνω αυτή την ομιλία σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή-ορόσημο για τη χώρα μας, μια εποχή ριζικών, μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας».

 

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, πραγματικά ό,τι ήταν δυνατό, προκειμένου να λύσουμε αυτό το πρόβλημα (στην Ουκρανία) με ειρηνικά μέσα. Κάναμε υπομονή, διαπραγματευόμασταν μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο ετοιμαζόταν πίσω από τις πλάτες μας».

Είπε ότι η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά ότι η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητούν «απεριόριστη δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις. Η Δύση, είπε ο Πούτιν, έχει αφήσει το τζίνι να βγει από το μπουκάλι σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

 

Ο Πούτιν δεσμεύθηκε επίσης να συνεχίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι άναψε τις φλόγες της σύγκρουσης, με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να νικήσει τη Ρωσία.

Πλαισιωμένος από τέσσερις ρωσικές σημαίες, ο Πούτιν είπε στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας του ότι η Ρωσία «θα επιλύει προσεκτικά και με συνέπεια τα καθήκοντά της».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία μέσω ενός πρωτοφανούς πακέτου κυρώσεων, λέγοντας ότι διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια για τη Δύση, αλλά οι εισοδηματικές ροές της Ρωσίας δεν έχουν στερέψει.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει κάνει «κανόνα» την παιδοφιλία. «Κοιτάξτε τι κάνουν στους δικούς τους λαούς: Η καταστροφή οικογενειών, πολιτιστικών και εθνικών ταυτοτήτων, η διαστροφή και η κακοποίηση παιδιών ως και η παιδοφιλία, εμφανίζονται σαν να είναι ο κανόνας (...). Και οι ιερείς υποχρεούνται να ευλογούν τους γάμους ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

H Μόσχα αποσύρεται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων. 

«Αναγκάζομαι να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατηγική συμφωνία για τα επιθετικά πυρηνικά όπλα», δήλωσε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν πυρηνικές δοκιμές, «θα πράξουμε κι εμείς το ίδιο», συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι κάποια πυρηνικά όπλα στις ΗΠΑ πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους».   

Απειλές για αντίδραση αν δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με αντίδραση, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους: όσο περισσότερο δυτικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας. Είναι προφανές».

Επεσαν οι ιστοσελίδες των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης

Οι ιστοσελίδες των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης που μετέδιδαν την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο έπεσαν κατά τη διάρκειά της.

Δημοσιογράφοι του Reuters σε διάφορες τοποθεσίες δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Πανρωσικής Κρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας (VGTRK) ή στην πλατφόρμα του live-streaming Smotrim για τμήματα της ομιλίας. Μήνυμα στην ιστοσελίδα της VGTRK ανακοίνωνε ότι «διεξάγονται τεχνικές εργασίες», ενώ η ιστοσελίδα Smotrim δεν φόρτωνε.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ομιλίας, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν στιγμιότυπα από τις τεχνικές προετοιμασίες για τη ζωντανή μετάδοση, με την πληροφορία ότι το live stream θα περάσει σε όλα τα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. 

Το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι η βλάβη είναι αποτέλεσμα επίθεσης DDoS (distributed denial of service), ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που διεξάγεται με την εσκεμμένη υπερφόρτωση του δικτύου με τεράστιο όγκο συνδέσεων, που προκαλεί διακοπή ή κατάρρευση του server. To Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το αίτιο των διακοπών.

ΗΠΑ για Πούτιν: Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v