Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ξεκινά έρευνα κατά του LME για την «κρίση του νικελίου»

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή θα διερευνήσει ενδεχόμενο δόλο του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, που οδήγησε στην περυσινή εκτόξευση της τιμής του μετάλλου, στο κλείσιμο της αγοράς, στην ακύρωση συναλλαγών και στην αστάθεια που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Βρετανία: Ξεκινά έρευνα κατά του LME για την «κρίση του νικελίου»

Ο εποπτικός φορέας των αγορών στη Βρετανία (FCA) ξεκινά έρευνα εναντίον του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME), εστιάζοντας σε πιθανό δόλο στο πλαίσιο της κρίσης νικελίου του περασμένου έτους. Κλιμακώνεται, έτσι, η πίεση προς το χρηματιστήριο και αυξάνεται η προοπτική οικονομικών κυρώσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Η έρευνα από το Financial Conduct Authority (FCA) είναι η πρώτη δημόσια δράση τέτοιας έκτασης που στοχεύει σε βρετανικό χρηματιστήριο. Θα επικεντρωθεί στις ενέργειες και τους ελέγχους του LME πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης του νικελίου τον περυσινό Μάρτιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ), εκ παραλλήλου, δήλωσε ότι η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων πρέπει να βελτιωθούν και ότι σχεδιάζει να ορίσει ανεξάρτητο επόπτη.

Οι τιμές του νικελίου εκτινάχθηκαν 250% σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες τον περασμένο Μάρτιο, με επίκεντρο την κορυφαία παραγωγό Tsingshan Holding, ωθώντας το LME να κλείσει την αγορά για μια εβδομάδα και, το πιο αμφιλεγόμενο, να ακυρώσει συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ρυθμιστική αρχή FCA δήλωσε ότι η έρευνά της θα καλύψει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την αναστολή συναλλαγών στις 8 Μαρτίου, υποδηλώνοντας ότι η μεταγενέστερη απόφαση για ακύρωση συναλλαγών ενδέχεται να μην εμπίπτει στο πεδίο της έρευνας. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει σημειωθεί σοβαρό παράπτωμα», σημειώνει.

Η κρίση έχει φέρει το LME στο παγκόσμιο προσκήνιο: έχει δεχτεί επικρίσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο Ken Griffin της Citadel Securities περιέγραψε τα γεγονότα ως «μια από τις χειρότερες μέρες στην επαγγελματική μου καριέρα όσον αφορά την παρακολούθηση της συμπεριφοράς ενός χρηματιστηρίου». Το LME μηνύθηκε από το hedge fund Elliott Investment Management και την εμπορική εταιρεία Jane Street για τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ η αγορά νικελίου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διέπεται από χαμηλά επίπεδα ρευστότητας και ασταθείς συναλλαγές. 

Σε δική του έκθεση που δημοσίευσε τον Ιανουάριο, το LME αποκάλυψε σειρά αστοχιών κατά την περίοδο πριν από τις 8 Μαρτίου 2022 — συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει και να ελέγξει μεγάλες θέσεις short στην αγορά νικελίου. Το μεγαλύτερο μέρος της θέσης που κατείχε η Tsingshan ήταν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, την οποία δεν ελέγχει και δεν εποπτεύει το χρηματιστήριο, υποστηρίζει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v