Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Δεν εξετάζουμε ασφάλιση όλων των τραπεζικών καταθέσεων

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εξετάσει μια «καθολική» εγγύηση όλων των καταθέσεων, τόνισε η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Απογοήτευση στις αγορές που περίμεναν πιο ισχυρό μήνυμα στήριξης.

Γέλεν: Δεν εξετάζουμε ασφάλιση όλων των τραπεζικών καταθέσεων

Οι επενδυτές άκουγαν τον Πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, αλλά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ίσως να ευθύνεται για την πτωτική αντίδραση των μετοχών.

Καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, η Γέλεν, η οποία ήταν προκάτοχος του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed, ρωτήθηκε για το αν οι αξιωματούχοι μελετούν τρόπους για να επεκτείνουν την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και τις ανασφάλιστες.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει, δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε. H κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει «τίποτα που να έχει να κάνει με μια καθολική ασφάλιση ή εγγύηση των καταθέσεων».

Όταν μια τραπεζική πτώχευση κρίνεται ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο, τότε ενδέχεται να αναγνωρίσουμε ότι υφίστανται έκτακτοι λόγοι για να δώσουμε την άδεια στην FDIC να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις στην εν λόγω τράπεζα. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να κρίνει κατά περίπτωση αν υπάρχει συστημικό ρίσκο. 

Οι εκκλήσεις για ρητή εγγύηση για καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων, το υφιστάμενο όριο ασφάλισης, έχουν αυξηθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του μήνα.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,6% ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πάουελ είχε φτάσει να κινείται 1% υψηλότερα. 

Η μετοχή της First Republic βούτηξε 15%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v