Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκτακτη σύγκληση του εποπτικού συμβουλίου για την τραπεζική σταθερότητα

Οι επικεφαλής της Fed, της Sec και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή, υπό την προεδρία της Τζάνετ Γέλεν.

ΗΠΑ: Εκτακτη σύγκληση του εποπτικού συμβουλίου για την τραπεζική σταθερότητα

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προεδρεύει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του  Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. 

Η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δεν προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προέτρεψε τη Γέλεν και τις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις σε όποιες τράπεζες χρεοκοπήσουν το επόμενο έτος.

«Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τις καταθέσεις» τόνισε ο Σάμερς στο Bloomberg.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν νομική εξουσία να παράσχουν καθολική εγγύηση, έχουν «την ουσιαστικά ισοδύναμη εξουσία να δηλώσουν ότι, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, θα χρησιμοποιήσουν τη "εξαίρεση συστημικού κινδύνου" προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες θα αποπληρωθούν πλήρως» υπογράμμισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v