Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέιν (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων, αν κοπάσουν οι τραπεζικές αναταράξεις

Εάν οι πρόσφατες εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμείνουν συγκρατημένες, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λέιν (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων, αν κοπάσουν οι τραπεζικές αναταράξεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν οι πρόσφατες εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμείνουν συγκρατημένες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη Zeit.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, «αναμένουμε ότι αυτές οι εντάσεις θα υποχωρήσουν» και στη συνέχεια «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις», είπε ο Λέιν.

«Αν η οικονομική πίεση που βλέπουμε είναι μη μηδενική, αλλά αποδειχθεί ότι είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν», είπε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Ωστόσο, εάν η οικονομική πίεση για την οποία μιλήσαμε γίνει ισχυρότερη, τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι κατάλληλο».

Τα σχόλια δίνουν μια νέα ματιά στην εξέλιξη του σκεπτικού της ΕΚΤ σχετικά με τον δρόμο που ακολουθεί, εν μέσω παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ανησυχίας και ενός εκτεταμένου πληθωριστικού σοκ.

«Στο βασικό σενάριο, αναμένουμε ότι αυτές οι εντάσεις θα υποχωρήσουν», είπε ο Λέιν.

Καζιμίρ: Να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά ίσως με πιο αργό ρυθμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις αναταράξεις γύρω από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αν και ο ρυθμός των αυξήσεων μπορεί να χρειαστεί να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Peter Kazimir.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Kazimir προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» οι τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό, στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής. Κατά την παρακολούθηση του πληθωρισμού, οι πιέσεις στον δομικό δείκτη θα είναι καθοριστικός παράγοντας στις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια, είπε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, εάν το βασικό σενάριο δεν αλλάξει σημαντικά», δήλωσε ο Kazimir, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις, ίσως με πιο αργό ρυθμό».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αντιμέτωποι με φόβους για την υγεία του τραπεζικού κλάδου παράλληλα με τη μακροχρόνια μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Ενώ αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα αυτό τον μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη προσοχή στις μελλοντικές αποφάσεις αυξάνονται, ειδικά καθώς ο ονομαστικός πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v