Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε οριακά την ύφεση η βρετανική οικονομία

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η οικονομία δεν παρουσίασε ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Απέφυγε οριακά την ύφεση η βρετανική οικονομία

Ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία σήμερα Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα απέφυγε οριακά να πέσει σε ύφεση πέρυσι.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η οικονομία δεν παρουσίασε ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 - υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο είχε εμφανίσει συρρίκνωση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Βρετανία επρόκειτο να είναι η μόνη σημαντική προηγμένη οικονομία της Ομάδας των Επτά που θα συρρικνωθεί το 2023, αν και έκτοτε τα οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν από τους αναλυτές.

Η ONS ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,2% σε τριμηνιαίους όρους, σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση για αύξηση 4,8%.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εποχιακές προσαρμογές στα δεδομένα ήταν πίσω από τη μεγάλη αναθεώρηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε νέα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να επενδύσουν, αν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις ήταν λιγότερο γενναιόδωρες από ένα προηγούμενο πρόγραμμα και ήρθαν ακριβώς τη στιγμή που ο εταιρικός φόρος αναμένεται να αυξηθεί τον Απρίλιο.

Η ONS ανέφερε ότι η βρετανική οικονομική παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο ήταν 0,6% κάτω από το επίπεδο στο οποίο ήταν στα τέλη του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v